Με κεντρικό πολιτικό θέμα τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση καταρτίζει σχέδιο – «ανάχωμα» στις διαρκείς ανατιμήσεις αλλά και plan b εξασφάλισης της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας, ειδικά τώρα που η Ρωσία έχει αρχίσει για τα καλά να δείχνει τα «δόντια» της, κλείνοντας σταδιακά τη στρόφιγγα παροχής του φυσικού αερίου.
Έτσι, σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ροών έχουν προβλεφθεί:
α) μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας,
β) αύξηση στις εισροές LNG με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία
και γ) χρήση περισσότερου ντίζελ και επιστροφή στον λιγνίτη.
Οι πρώτες αρρυθμίες λόγω Μόσχας
Παρά το γεγονός ότι ο προγραμματισμός για τη λειτουργία του νέου μοντέλου τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν να τεθεί σε ισχύ από τις 10 Ιουλίου αυτό μετατίθεται για τις 25 του μήνα. Όπως εξήγησε ο υπουργός ενέργειας, Κώστας Σκρέκας «εάν η λειτουργία επανέλθει μετά από δεκαήμερο συντήρησης, η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι πτωτική, εάν όμως εργαλειοποιηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο τότε η Ευρώπη θα απειληθεί, όπως είπε και ο Γερμανός καγκελάριος».
Και έτσι ανακοίνωσε τη μετάθεση ως τις 25 Ιουλίου της νέας προθεσμίας για την ανακοίνωση από τους παρόχους των τιμών προμήθειας που θα ισχύσουν τον Αύγουστο.
Πώς θα φτάσουμε στις νέες εφεδρείες – Από ποιους παράγοντες θα εξαρτηθούν
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό και τον ενημερώνει διαρκώς για τα σενάρια που εξετάζει πάντα ανάλογα με την τρέχουσα συγκυρία.
Όλα πλέον εξαρτώνται από το αν ο Ρώσος Πρόεδρος θα κλείσει ερμητικά την στρόφιγγα παροχής του φυσικού αερίου.
Το καλό σενάριο περιλαμβάνει το εξής: Αν δεν διακοπεί η παροχή του φυσικού αερίου και μετά τις 20 Ιουλίου τότε η τιμή του θα αποκλιμακωθεί καθώς σήμερα είναι 11 φορές πάνω από την τιμή προ κρίσης. Έτσι δεν θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό και άρα θα μπορέσει η κυβέρνηση να προχωρήσει και σε άλλες παρεμβάσεις.
Το κακό σενάριο αναφέρει ότι αν διακοπεί πλήρως η ροή του η Ελλάδα θα έχει συνέπειες αλλά όχι τόσο μεγάλες όπως θα έχουν άλλες χώρες καθώς η χρήση του είναι περιορισμένη στη βιομηχανία.
Ο πρωθυπουργός και χθες αναφέρθηκε στις εφεδρείες και τις προσπάθειες να αυξηθούν, ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης από το φθινόπωρο αν χρειαστεί.
«Έχουμε μπροστά μας και μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, όμοια της οποίας δεν έχουμε ξαναζήσει εδώ και 50 χρόνια και για την οποία πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κρατήσουμε, ως κεντρική κυβέρνηση, τις σχετικές εφεδρείες για να εξακολουθούμε να στηρίζουμε επιχειρήσεις, νοικοκυριά, κυβερνητικούς φορείς αλλά έχουμε αυτοπεποίθηση στις δυνατότητές μας και στον σχεδιασμό μας ότι και δύσκολος να είναι ο χειμώνας, έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες τα τρία χρόνια που είμαστε Κυβέρνηση, θα ξεπεράσουμε και αυτή», είπε ο πρωθυπουργός.
Τα μέτρα που έρχονται
Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα τα οποία είναι στο συρτάρι περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα έως και τα Χριστούγεννα αν χρειαστεί καθώς έχουν υπολογιστεί με συγκεκριμένες τιμές (225 ευρώ/MWH), οι οποίες μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Επίσης με ένα Fuel Pass 3 δηλαδή την ανανέωση της επιδότησης των καυσίμων, βενζίνης και πετρελαίου κίνησης και αυτά έως τα Χριστούγεννα.
Και τέλος, μια νέα επιταγή ακρίβειας στα ευάλωτα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Τον χρόνο των εκλογών, το πότε θα πληρωθούν και με ποιον τρόπο τα αναδρομικά των συνταξιούχων μετά την απόφαση του ΣτΕ.