Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται στην πέμπτη εβδομάδα του και το αρχικό οικονομικό σοκ για τη Ρωσία φαίνεται να υποχωρεί. Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ταξίδεψαν σε ολόκληρο τον κόσμο κατά την τρέχουσα εβδομάδα, προκειμένου να πιέσουν τους ηγέτες για την αύξηση της πίεσης κατά της Μόσχας ή για τη συμμετοχή τους στην εκστρατεία των κυρώσεων, αλλά και σε άλλα μέτρα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γουάλι Αντεγιέμο συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, ενώ θα ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών του στο Βερολίνο. Ο αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για τα διεθνή οικονομικά θέματα, Νταλίπ Σινγκ, πίεσε Ινδούς αξιωματούχους στο Νέο Δελχί, ενώ ο υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε τον πόλεμο στην Ουκρανία με το διάδοχο του θρόνου του Αμπού Ντάμπι σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν στο Μαρόκο.
Οι ΗΠΑ εξετάζουν τα επόμενα οικονομικά βήματα για την απομόνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν
Η προσπάθεια αυτή εξελίσσεται, καθώς οι αρχικές συνέπειες των πρωτοφανών σκληρών κυρώσεων κατά των ρωσικών τραπεζών, των ολιγαρχών, αλλά και ρωσικών εταιριών, εμφανίζεται κατά κάποιο τρόπο να έχει μειωμένο αποτέλεσμα με τις ΗΠΑ να εξετάζουν τα επόμενα οικονομικά βήματά τους για την απομόνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μέσα σε λίγες ημέρες από την διακοπή της πρόσβασης των ρωσικών τραπεζών στο διεθνές σύστημα οικονομικών συναλλαγών SWIFT, αλλά και της δέσμευσης συναλλαγματικών αποθεμάτων 569,4 δισεκατομμυρίων ευρώ της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, το ρούβλι έχασε το 50% της αξίας του, ωθώντας Αμερικανούς αξιωματούχους να δηλώσουν ότι η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία οικονομική κρίση.
Ωστόσο, έναν μήνα αργότερα, το ρούβλι έχει ανακάμψει στο επίπεδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας που είχε λίγο πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, ωθούμενο μερικώς από τον έλεγχο κεφαλαίων που επέβαλε η Ρωσία, από κυβερνητικές εντολές προς τις εξαγωγικές εταιρίες για την πώληση ξένου συναλλάγματος, αλλά και από τη συγκέντρωση χρημάτων από εταιρίες, προκειμένου να καλύψουν τις φορολογικές υποχρεώσεις του τριμήνου.
Η διαπραγμάτευση των μετοχών στο ρωσικό χρηματιστήριο πραγματοποιείται και πάλι παρά τη μείωση της αξίας τους, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η ρωσική τράπεζα VTB που βρέθηκε στο επίκεντρο της εφαρμογής των κυρώσεων, παραμένει ανοιχτή για τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη, όπου και έχει συλλέξει δισεκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις, κυρίως από Γερμανούς αποταμιευτές.
Άλλες ρωσικές τράπεζες εξετάζουν το κινεζικό σύστημα πιστωτικών καρτών UnionPay μετά την αναστολή λειτουργίας της Visa και της Mastercard στη Ρωσία.
Οι κυρώσεις δεν έχουν μέχρι τώρα αγγίξει τις πωλήσεις ρωσικής ενέργειας στην Ευρώπη που αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για την οικονομία της Ρωσίας. Τα έσοδα αυτά ανέρχονται σε τρέχουσες τιμές σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως.
Η Ρωσία απαιτεί την καταβολή πληρωμών σε ρούβλια για τη διάθεση ρωσικού φυσικού αερίου από σήμερα επιδιώκοντας την περαιτέρω ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματος της.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της είναι ουσιαστικά ενωμένοι ως προς την τιμωρία του Πούτιν, προσπαθώντας παράλληλα να πείσει τους ηγέτες που έχουν μείνει στο περιθώριο, αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να κλιμακώσουμε την άσκηση πίεσης στη Ρωσία, αλλά και να αυξήσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα. «Αυτή είναι μία πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο ελεύθερος κόσμος και όλα τα δημοκρατικά έθνη. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα».