Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κλίβελαντ, Σάντρα Πιανάλτο, δήλωσε ότι η υποτίμηση της αξίας του αμερικανικού δολαρίου δεν είναι στόχος της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

«Δεν έχουμε στόχο, ούτε προσπαθούμε να χειραγωγήσουμε την αξία του νομίσματός μας. Εστιάζουμε σε δύο στόχους, στη σταθερότητα των τιμών και τη μεγιστοποίηση της απασχόλησης», δήλωσε η Αμερικανίδα τραπεζίτης, απαντώντας σε ερωτήσεις του ακροατηρίου της, σε εκδήλωση που έγινε στο κολέγιο Όμπερλιν του Οχάιο.

Η Πιανάλτο χαρακτήρισε απαραίτητη για να υποστηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη την τελευταία απόφαση της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει το κόστος δανεισμού.

Η απόφαση που έλαβε η FED τον περασμένο μήνα για τη διοχέτευση στην αγορά άλλων 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω αγορών ομολόγων, είναι αμφιλεγόμενη, καθώς έχει εγείρει ανησυχίες για επιπτώσεις στον πληθωρισμό. Όμως η Σάντρα Πιανάλτο δήλωσε ότι ενώ το μέτρο αυτό δεν είναι πανάκεια, θα βοηθήσει την οικονομία και θα αποτρέψει μια ανεπιθύμητη περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού, που αρκετοί στη FED θεωρούν ότι είναι ήδη πολύ χαμηλός.

«Οι ενέργειές μας δίνουν την κατάλληλη διασφάλιση ότι η νομισματική πολιτική της Fed θα υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη και παράλληλα θα σταθεροποιησει τον πληθωρισμό», δήλωσε η Πιανάλτο.

Αναφερόμενη στην ανεργία η Αμερικανίδα τραπεζίτης διαφώνησε με την εκτίμηση ότι η διάσταση που υπάρχει μεταξύ των προσφερόμενων θέσεων εργασίας και των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού είναι βασικός λόγος για το υψηλό ποσοστό ανεργίας, που έχει φθάσει στο 9,6%.