Έντονα αντέδρασε ο υπουργός Οικονομικών απέναντι σε όσους προτείνουν ότι η χώρα μας πρέπει να διεκδικήσει αναδιάρθρωση του χρέους και να σταματήσει να πληρώνει τους πιστωτές της.
«Ακούω μία ρητορική περί παύσης πληρωμών του ελληνικού κράτους, δηλαδή να μην αναγνωρίσουμε το χρέος μας και να πούμε στο πιστωτές μας “δεν πληρώνω, δεν πληρώνω’’ κατά την λογική του Ντάριο Φο.
Η πραγματική οικονομία όμως ξεπερνά το θεατρικό έργο. Μια παρόμοια τακτική θα ήταν καταστροφική για την χώρα. Τα κόμματα που την υποστηρίζουν πρέπει να σκεφτούν ποιοι θα θιχτούν περισσότερο από κάτι τέτοιο και αυτοί δεν θα είναι όσοι έβγαλαν τα λεφτά τους έξω, όσοι έχουν μεγάλοι περιουσία αλλά αυτοί θα είναι οι φτωχότεροι, οι συνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι», δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «προϋπολογισμό συνέχειας και συνέπειας» που θα βοηθήσει την χώρα να συνεχίσει τον δρόμο εξόδου από την κρίση, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, τονίζοντας ότι «το 2010 πήραμε μία σειρά οριζόντια μέτρα που δεν θέλουμε να ξαναπάρουμε, γι’ αυτό τώρα στοχεύουμε στις μεγάλες παθογένειες».
«Έχουμε μπει σε ένα δρόμο που είναι δύσκολος, αλλά ο μόνος που θα μας οδηγήσει κάπου, γιατί οι άλλοι οδηγούν σε αδιέξοδο. Είμαστε σε ένα σημείο που δεν υπάρχει περιθώριο για μικροκομματικές προσεγγίσεις, μαγικές συνταγές και μεγάλα λόγια», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
Από την πλευρά της Ν.Δ., ο Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για έναν εικονικό, εκτός πραγματικότητας προϋπολογισμό που βασίζεται σε έωλες παραδοχές.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ κατήγγειλε «πρωτόγνωρη επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα, στο βιοτικό επίπεδο και στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».
Από τον ΛΑ.Ο.Σ. ο Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για υφεσιακό προϋπολογισμό, ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τον προϋπολογισμό εκτιμώντας ότι θα καταστρέψει την χώρα.