Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η αγορά ομολόγων. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε σήμερα ότι το νεοσύστατο ταμείο προτίθεται να εκδώσει εντός του 2011 ομόλογα ύψους 5 έως 8 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει μέρος της Βοήθειας προς την Ιρλανδία.

Στο μεταξύ σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που θα λάβει η χώρα μας από την Ε.Ε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όμως ενώ όλα δείχνουν ότι η κρίση στην Ε.Ε δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί με αποτέλεσμα ο κίνδυνος επέκτασης της και σε άλλες περιφερειακές οικονομίες, οι αποδόσεις των περισσοτέρων ευρωπαϊκών ομολόγων κινήθηκαν πτωτικά. Στην ελληνική αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 11,61% και το περιθώριο έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων υποχωρούσε στο 8,87%.

Πιο αναλυτικά, το spread του Ιρλανδικού δεκαετούς ομολόγου υποχωρεί στις 663 μονάδες βάσης, από τις 710 μονάδες χθες, του Ισπανικού στις 260 από τις 300 μ.β. χθες και του Πορτογαλικού προς τις 446 μονάδες, από τις 470 μονάδες βάσης χθες.

Λίγο χαμηλότερα και τα spreads των ελληνικών ομολόγων, με αυτό του 10ετούς να διαμορφώνεται στις 932 μονάδες βάσης, έναντι των 940 χθες, του 5ετούς ομολόγου στις 1.094 μ.β. και του 2ετούς στις 1.134 μονάδες βάσης.