Στην υψηλότατη τιμή των 235,38 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh) έκλεισε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά τον μήνα Δεκέμβριο. Θα είχε εκτοξευτεί όμως ακόμη υψηλότερα εάν δεν υπήρχε η συμβολή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πρωτίστως της αιολικής και της ηλιακής. Όπως αποκαλύπτει η έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, χωρίς τις ΑΠΕ δεν θα υπήρχε ούτε μια ημέρα του Δεκεμβρίου που η τιμή θα έπεφτε κάτω από τα 243,37 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Μάλιστα το εν λόγω στοιχείο κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο άτυπο συμβούλιο υπουργών ενέργειας που διεξήχθη την 21η Ιανουαρίου στο Αμιέν της Γαλλίας, προκειμένου να καταδείξει τη συμβολή των ανανεώσιμων πηγών στην αποκλιμάκωση των τιμών του ρεύματος. Μάλιστα επεσήμανε ότι χωρίς τις ΑΠΕ θα υπήρχαν ημέρες λίγο πριν τα Χριστούγεννα που η τιμή θα έφθανε ακόμη και 315 ευρώ/MWh, ακόμη και τα 319,18 ευρώ/MWh. Κάτι που σημαίνει πως χάρις στις ανανεώσιμες πηγές υπήρχε ένα ψαλίδισμα της τιμής κατά 83 ευρώ.
Όπως αναφέρει το energypress.gr, οι πανεπιστημιακοί ερευνητές μοντελοποίησαν την εξέλιξη των τιμών σε ωριαία βάση, αν δεν υπήρχαν τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα που εισφέρουν στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής. Ανάγοντας τα αποτελέσματα σε μέσες ημερήσιες τιμές, προέκυψε μεταξύ άλλων ότι το αρνητικό ρεκόρ των 415,94 ευρώ/MWh, που σημειώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο καθώς θα έφθανε τα 451,11 ευρώ/MWh.
Συν τοις άλλοις, η απουσία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δεν θα έδινε τη δυνατότητα να αποκλιμακωθούν οι τιμές τις ημέρες που υπήρχε πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό. Χωρίς την «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή, η μικρότερη ημερήσια τιμή θα ήταν 243,37 ευρώ/MWh, στις 29 Δεκεμβρίου. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, υπήρξαν ημέρες με αισθητά μικρότερες τιμές, με συνέπεια η ελάχιστη να σημειωθεί στις 31 Δεκεμβρίου, στα 117,23 ευρώ/MWh.
Αν δεν υπήρχαν οι ΑΠΕ, οι ωριαίες τιμές δεν θα αποκλιμακώνονταν αισθητά ποτέ μέσα στο υπό εξέταση μήνα. Ενδεικτικό είναι ότι, στο σενάριο μηδενικής «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, η ελάχιστη ωριαία τιμή θα ήταν 195 ευρώ/MWh (στις 4 το πρωί στις 29 Δεκεμβρίου). Στην πραγματικότητα ωστόσο, με τη συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το «κατώφλι» των ωριαίων τιμών διαμορφώθηκε στα 9,7 ευρώ/MWh (στις 5 το πρωί στις 31 Δεκεμβρίου).
Οι Ανανεώσιμες Πηγές, κατάφεραν το μεγαλύτερο «κούρεμα» τιμής στις 14 Δεκεμβρίου, κατά 158,28 ευρώ/MWh. Τη συγκεκριμένη ημέρα, χωρίς τη συμβολή τους, η η τιμή θα είχε διαμορφωθεί στα 355,53 ευρώ/MWh, όταν στην πραγματικότητα ήταν 197,24 ευρώ/MWh.
Τέλος, όσον αφορά τις ωριαίες τιμές, η απουσία της «καθαρής ενέργειας» θα είχε το αποτέλεσμα να υπάρξει μόλις μία ωριαία επίδοση κάτω από 195 ευρώ/MWh, ενώ στην πραγματικότητα 719 από τις 744 ώρες του Δεκεμβρίου καταγράφηκαν τιμές κάτω από αυτό το όριο.