Σε ισχυρή αναθεώρηση προς τα πάνω της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό στη χώρα το τρέχον έτος προχώρησε η Κομισιόν ανεβάζοντας τη ταχύτητα των ανατιμήσεων στο 3,1% έναντι της προηγούμενης εκτίμησης το Νοέμβριο του 2021 για 1%.
Παράλληλα σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις αναμένεται έκρηξη των πληθωριστικών πιέσεων στο πρώτο τρίμηνο του έτους με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτής να ανεβαίνει στο 4,6% και στη συνέχεια να υπάρχει μερική αποκλιμάκωση στο 3,6% στο δεύτερο τρίμηνο, στο 2,7% στο τρίτο τρίμηνο και 1,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2022. Για το 2023 προβλέπεται πτώση του ρυθμού αύξησης των τιμών στο 1% στο τέταρτο τρίμηνο.
Στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται ότι ο βασικός τροφοδότης του πληθωρισμού είναι η άνοδος στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων η οποία αναμένεται να συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές και σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες.
Σε εντονότερη ανοδική τροχιά συγκριτικά με την Ελλάδα θα κινηθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Με την Κομισόν να προβλέπει κορύφωση των πιέσεων στο 4,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2022 από 4,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, παραμονή σεν επίπεδα πάνω από το 3% μέχρι το τρίτο τρίμηνο και υποχώρηση στο 2,1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 για να υποχωρήσει στο 1,7% το 2023. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νοεμβρίου ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα αυξάνονταν κατά 2,2% το 2022 και κατα 1,4% το 2023.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση σε σύγκριση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω, καθώς οι τιμές της ενέργειας πρόκειται πλέον να παραμείνουν υψηλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και οι πιέσεις τιμών διευρύνονται σε διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών. Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να κορυφωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022 και να παραμείνει πάνω από το 3% μέχρι το τρίτο τρίμηνο του έτους. Καθώς οι πιέσεις από τους περιορισμούς της προσφοράς και τις τιμές της ενέργειας εξασθενούν, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί αισθητά το τελευταίο τρίμηνο του έτους και να υποχωρήσει κάτω από το 2% το επόμενο έτος. Συνολικά, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να αυξηθεί από 2,6% το 2021 (2,9% στην ΕΕ) σε 3,5% (3,9% ΕΕ) το 2022, πριν υποχωρήσει στο 1,7% (1,9% ΕΕ) το 2023. Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό υπόκεινται σε ανοδικούς κινδύνους εάν οι πιέσεις κόστους μετακυλίονται από τις τιμές παραγωγού στις τιμές καταναλωτή σε μεγαλύτερο βαθμό, αυξάνοντας την πιθανότητα ισχυρών δευτερογενών επιπτώσεων. Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη και τις προοπτικές πληθωρισμού επιδεινώνονται από τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη.
Σχετικά με την οικονομική πορεία της ΕΕ η Κομισιόν σημειώνει ότι εισήλθε στο νέο έτος με πιο αδύναμο ρυθμό από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως. Έχοντας ανακτήσει το επίπεδο παραγωγής πριν από την πανδημία το καλοκαίρι του περασμένου έτους, αναμενόταν ήδη μια μέτρια επιβράδυνση στις φθινοπωρινές προβλέψεις. Ωστόσο, έκτοτε οι αντίθετοι άνεμοι προς την ανάπτυξη έχουν ενταθεί. Μετά από μια μαλακή ανανέωση, η οικονομική επέκταση πρόκειται να ανακτήσει ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και να παραμείνει ισχυρή στον προβλεπόμενο ορίζοντα. Μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη κατά 5,3% το 2021, η οικονομία της ΕΕ προβλέπεται τώρα να αναπτυχθεί κατά 4,0% το 2022, όπως στη ζώνη του ευρώ, και κατά 2,8% το 2023 (2,7% στη ζώνη του ευρώ).
Η αναζωπύρωση της πανδημίας το περασμένο φθινόπωρο και η εκθετική εξάπλωση της νέας παραλλαγής Όμικρον οδήγησαν σε νέες πιέσεις στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση των απουσιών από την εργασία σε πολλές χώρες της ΕΕ. Οι κυβερνήσεις σε όλη την ΕΕ έχουν επαναφέρει τους περιορισμούς – αν και γενικά είναι πιο ήπιου ή πιο στοχευμένου χαρακτήρα από ό,τι σε προηγούμενα κύματα. Τα επίμονα προβλήματα εφοδιαστικής και εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων ημιαγωγών και ορισμένων μεταλλικών προϊόντων, συνεχίζουν να επιβαρύνουν την παραγωγή, όπως και οι αυξημένες τιμές της ενέργειας. Ισχυρότερες από τις αναμενόμενες πληθωριστικές πιέσεις επιβαρύνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Αυτή η πρόβλεψη προϋποθέτει ότι ο αντίκτυπος στην οικονομία που προκαλείται από το τρέχον κύμα μολύνσεων θα είναι βραχύβιος και ότι τα περισσότερα από τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό θα εξασθενίσουν κατά τη διάρκεια του έτους. Τέλος, οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να μετριαστούν προς το τέλος του έτους. Κοιτάζοντας πέρα από αυτή τη βραχυπρόθεσμη αναταραχή, μια συνεχώς βελτιούμενη αγορά εργασίας, μεγάλες συσσωρευμένες αποταμιεύσεις, ακόμη ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και η πλήρης ανάπτυξη του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) είναι όλα έτοιμα να υποστηρίξουν μια παρατεταμένη και εύρωστη φάση επέκτασης.