«Κόφτη» στην ταλαιπωρία των πολιτών που αποκτούν ή πωλούν ή μεταβιβάζουν με γονική παροχή ή δωρεά ακίνητα επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση. Η βεβαίωση ΤΑΠ η οποία σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους μπορεί να ταλαιπωρεί τους ιδιοκτήτες ακόμα και για εννέα μήνες οδεύει προς κατάργηση ενώ από την πλευρά της η ΑΑΔΕ «τρέχει» τη διαδικασία ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων και για τις περιπτώσεις κληρονομιών και άτυπων δωρεών, όπως και την πλήρη ψηφιοποίηση της φορολογικής ενημερότητας.
Στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δεσμεύτηκε για την κατάργηση της βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ κατά τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ενώ ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής σημείωσε πως εντός του 2022 η πλατφόρμα MyProperty ανοίγει και για τις κληρονομιές και τις άτυπες δωρεές ενώ παράλληλα απλοποιούνται οι διαδικασίες έκδοσης της φορολογικής ενημερότητας και της βεβαίωσης οφειλής.
Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΑΑΕ το 2021 η πλατφόρμα myΡroperty υποδέχθηκε 105.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, δωρεών και γονικών παροχών, ενώ μόνο το τελευταίο 10ήμερο, υπεβλήθησαν ηλεκτρονικά πάνω από 20.000 δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων.
Προς κατάργηση οδεύει το πιστοποιητικό ΤΑΠ
Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η κατάργηση του πιστοποιητικού περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης περιουσίας για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Το πιστοποιητικό ΤΑΠ εκδίδεται από τους δήμους και αποτελεί εστία ταλαιπωρίας και αγανάκτησης για τους φορολογούμενους καθώς περιμένουν ακόμη και πάνω από ένα μήνα για την έκδοσή του με αποτέλεσμα να καθυστερεί η σύναψη και υπογραφή συμβολαίων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Συμβολαιογράφων Γιώργο Ρούσκα, στη Θεσσαλονίκη εκκρεμεί η έκδοση 4.000 βεβαιώσεων ΤΑΠ , για να ολοκληρωθούν απλές περιπτώσεις μεταβιβάσεων χρειάζεται ένας μήνας ενώ για τις πιο σύνθετες από 3 έως και 9 μήνες. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς ανέφερε ότι η εκτεταμένη φορολογική και πολεοδομική “πιστοποιητικοκρατία” στις μεταβιβάσεις ακινήτων, τις έχει μεταβάλει σε πραγματικό «Γολγοθά» ζητώντας κατάργηση πιστοποιητικών με πλέον χαρακτηριστική την περίπτωση του ΤΑΠ.
Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να βάλει τέλος στις επισκέψεις στην Εφορία για όσους κληρονομούν ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία όπως χρηματικά ποσά και αυτοκίνητα. Εντός του 2022 οι δηλώσεις αυτές θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty από το γραφείο του συμβολαιογράφου με λίγα κλικ από τον υπολογιστή. Στην ψηφιακή εποχή θα περάσουν όλες οι δηλώσεις φόρου γονικών παροχών και δωρεών οι οποίες υποβάλλονται σήμερα χειρόγραφα στις Δ.Ο.Υ..
Σύμφωνα με το σχεδιασμό ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται:
- Δηλώσεις που αφορούν οποιαδήποτε περίπτωση επιβολής φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής για κτήση ακινήτων ή κινητών, αξιών, χρηματικών ποσών κ.λπ., για τις οποίες συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.
- Εκπρόθεσμες ή τροποποιητικές δηλώσεις.
- Δηλώσεις με αίτημα αναβολής φορολογίας.
- Δηλώσεις που υποβάλλονται για τη σύνταξη συμβολαίου δωρεάς αιτία θανάτου καθώς και για τη διόρθωση ή επανάληψη συμβολαίου.
- Δηλώσεις που αφορούν ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος.
- Δηλώσεις με αντικείμενο κινητά κάθε είδους ή μετρητά, για τα οποία ο φορολογούμενος παρέχει ασφάλεια ή εγγυητική επιστολή τράπεζας, προκειμένου να βεβαιωθεί ο φόρος σε δόσεις.
- Δηλώσεις με αντικείμενο χρηματικά ποσά προς τους δικαιούχους της Β’ και Γ’ κατηγορίας.
- Δηλώσεις με αντικείμενο χρηματικά ποσά προς δικαιούχους της Α’ κατηγορίας, όταν ο φόρος υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή 10%.
- Δηλώσεις δωρεάς ακινήτου σε εκτέλεση προσυμφώνου με αυτοσύμβαση.
- Δηλώσεις που υποβάλλονται μονομερώς από το δωρεοδόχο.
- Δηλώσεις δωρεάς επικαρπίας, η οποία περιέρχεται στον ψιλό κύριο που έχει ήδη υπαχθεί σε φόρο για την ψιλή κυριότητα και αποκτά και την επικαρπία, για την οποία υπόκειται σε φόρο για τα υπόλοιπα δέκατα της αξίας της πλήρους κυριότητας.