«Πότε θα ξεμείνει η Ελλάδα από λεφτά; Το ερώτημα επανέρχεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις αγορές εδώ και μήνες καθώς το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της παραμένει», γράφει το BBC σε άρθρο με τίτλο «Η “αδήλωτη” χρεοκοπία της Ελλάδας».
Μέχρι στιγμής, σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, η Ελλάδα κατάφερε να ανταποκρίνεται και στις εξωτερικές οφειλές της και στις εσωτερικές ανάγκες της για μισθούς και συντάξεις.
Ωστόσο το μυστικό της χώρας είναι πως για χιλιάδες ανθρώπους, επιχειρήσεις και θεσμούς που εξαρτώνται από τις κυβερνητικές πληρωμές, η Ελλάδα έχει ήδη ξεμείνει από λεφτά.
Η Ελλάδα δεν έχει λάβει κανένα δάνειο από την ευρωζώνη ή το ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014.
Στο πρόγραμμα διάσωσης απομένουν να εκταμιευτούν 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά οι πιστωτές της χώρας αρνούνται να τα δώσουν πριν ικανοποιηθούν τα αιτήματα για περισσότερες μεταρρυθμίσεις, περικοπές δαπανών και αύξηση φόρων.
Χωρίς χρήματα από τους δανειστές της και χωρίς πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων, η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής καλύψει τις ανάγκες της καταφεύγοντας σε απίθανα και αμφιλεγόμενα μέτρα, όπως τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Το δημοσίευμα του BBC αναφέρεται και στο πρόβλημα που υπήρξε με την παροχή μετρητών από τα ΑΤΜ που «τρομοκράτησε» τους συνταξιούχους την περασμένη εβδομάδα και το οποίο η κυβέρνηση απέδωσε σε «τεχνικό πρόβλημα». Ωστόσο, συνεχίζει το άρθρο, δημοσιεύματα αναφέρουν πως στην πραγματικότητα τα ταμεία έκαναν αγώνα δρόμου μέχρι την τελευταία στιγμή για να εξασφαλίσουν τα μετρητά.
Υπάρχουν επίσης και πολλοί εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για τους οποίους όλο αυτό δεν είναι καινούριο. «Είμαστε ένα μη να πίσω στην καταβολή μισθών», είπε στο BBC εργαζόμενος σε πολιτιστικό οργανισμό που χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του κράτους.
Η καθυστέρηση στη ροή χρημάτων είναι αισθητή και σε ευαίσθητους κρατικούς φορείς όπως τα νοσοκομεία, συνεχίζει το άρθρο. Ειδικευόμενος γιατρός είπε στο δίκτυο πως παρότι οι μισθοί πληρώνονται κανονικά, υπάρχει 4μηνη καθυστέρηση στην καταβολή των αμοιβών για τις εφημερίες.
Αλλά και οι προμηθευτές των νοσοκομείων προειδοποιούν πως θα αναγκαστούν να σταματήσουν να δίνουν αναλώσιμα.
Όλη αυτή η αβέβαιη κατάσταση προκαλεί στους Έλληνες πολίτες αγωνία και φόβο. «Όταν παλεύουν οι ελέφαντες την πληρώνουν οι βάτραχοι», λέει στο BBC μία 42χρονη πωλήτρια, «κι εγώ βαρέθηκα να είμαι ο βάτραχος…».