Κλιμάκιο της τρόικας βρίσκεται στη Λευκωσία, όπου ξεκίνησαν οι επαφές, στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, το οποίο είχε ανασταλεί για εννέα μήνες, λόγω της μη εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, που αποτελούσε προαπαιτούμενο για τους διεθνείς πιστωτές. Το πλαίσιο, όπως τελικά ψηφίστηκε, στις 18 Απριλίου, από την κυπριακή Βουλή θα εξεταστεί διεξοδικά από τους διεθνείς πιστωτές της Κύπρου.
Κατά τις επαφές στην Λευκωσία το κλιμάκιο της τρόικας θα εξετάσει, επίσης, θέματα που αφορούν τις αναδιαρθρώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και ζητήματα εποπτείας, ενώ το κλιμάκιο των πιστωτών θα έχει συναντήσεις και με εκπροσώπους των τραπεζών. Ακόμη, θα αξιολογηθεί η μέχρι σήμερα δημοσιονομική προσαρμογή και η πορεία του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ).
Η Κύπρος έχει λάβει ήδη δόση 350 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τον Δεκέμβριο, πριν η βουλή αναστείλει την εφαρμογή του νόμου των εκποιήσεων. Εκκρεμεί η δόση 87 εκατ. ευρώ από το ΔΝΤ.
Η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία θέλει να εκμεταλλευθεί το θετικό κλίμα που δημιουργείται για την Κύπρο, μετά την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας και τις αναβαθμίσεις από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, ετοιμάζει την έξοδο της στις αγορές.
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι προχώρησε στον διορισμό ως αναδόχων τραπεζών των Barclays, HSBC, Morgan Stanley και SG CIB, με σκοπό να οργανώσουν διεθνή τηλεδιάσκεψη για ενημέρωση των επενδυτών σχετικά με πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και για τη στρατηγική χρηματοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι κατά την τελευταία έκδοση εξαετών ομολόγων υποβλήθηκαν 89 αιτήσεις από Κύπριους και μία από αλλοδαπό επενδυτή (2,5 εκατ.ευρώ) για ομόλογα 10.232.300 ευρώ. Σύμφωνα με το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, ο μέσος όρος της αξίας των αιτήσεων ήταν περίπου 113.692 ευρώ.