Η ΔΕΗ μεταμορφώνεται από μια πρώην ΔΕΚΟ σε μια ενεργειακή εταιρεία στην οποία είναι στραμμένα τα βλέμματα της αγοράς για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει και τον γενικότερο σταδιακό εκσυγχρονισμό της δηλώνει στο Πρώτο Θέμα ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλός της Γιώργος Στάσσης.
Ο κ. Στάσσης λέει πως «μέσα στο 2021 η ΔΕΗ πραγματοποίησε τρεις επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις συγκεντρώνοντας κεφάλαια ύψους 1,2 δις ευρώ και έγινε η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που συνέδεσε τις ομολογιακές εκδόσεις με ρήτρα αειφορίας. Προχώρησε με επιτυχία στην πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ με τίμημα ρεκόρ τα 2,1 δις. ευρώ μέσα από έναν διαγωνισμό που συγκέντρωσε υποψηφιότητες από τους μεγαλύτερους διεθνείς επενδυτές στον τομέα των δικτύων και των υποδομών και φυσικά υλοποίησε μια πολύ πετυχημένη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 1,350 δις. ευρώ μέσω της οποίας παγκόσμιοι κολοσσοί είναι πλέον μέτοχοι της εταιρείας».
Ο Κ. Στάσσης μιλάει και για τα σχέδια για τον χρόνο που έρχεται τονίζοντας την επιτάχυνση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ με επίκεντρο τις ΑΠΕ τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΝΑ Ευρώπη.
«Το γεγονός ότι το 2022 βρίσκει τη ΔΕΗ με ισχυρή ρευστότητα δεν είναι ευκαιριακό αλλά μια μεθοδική στρατηγική που χτίστηκε τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Δεν θα μπορούσε να στηρίξει τους πελάτες της εάν δεν είχε εξυγιανθεί οικονομικά.
Το επενδυτικό της πρόγραμμα θα επιταχυνθεί με επίκεντρο τόσο στη Ελλάδα όσο και στη ΝΑ Ευρώπη όπως στη Βουλγαρία και την Ρουμανία. Ο τομέας των ΑΠΕ είναι στρατηγικής σημασίας καθώς εκεί κατευθύνεται ο ενεργειακός σχεδιασμός της ΕΕ.
Η πρόσκαιρη ενεργειακή κρίση δεν πρέπει να καθυστερήσει την απολιγνιτοποίηση. Ο λιγνίτης θα είναι παρελθόν έως το 2025, καθώς είναι βλαπτικός όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την οικονομία. Το γεγονός ότι αναγκάστηκε η ΔΕΗ να χρησιμοποιήσει λιγνιτικές μονάδες σε έκτακτες συνθήκες οφείλεται στο ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμα όσο έπρεπε η ανάπτυξη του τομέα των ΑΠΕ. Η λύση δεν είναι να παραταθεί ο λιγνίτης αλλα να αυξηθεί το ρεύμα που παράγεται από τις ΑΠΕ. Και αυτός είναι ο σχεδιασμός της επιχείρησης.
Και καταλήγει ο Γιώργος Στάσσης.
«Κάθε χώρα πρέπει να επενδύει στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα πετρελαιοπαραγωγός. Έχει ήλιο, αέρα, νερά και μπορεί να γίνει χώρα πρότυπο στην παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ. Για αυτό ακριβώς προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών στον τομέα αυτό.
Η διαδικασία αυτής της μετάβασης δεν πρέπει να μας τρομάζει αντίθετα πρέπει να αποτελέσει στόχο που εάν επιτευχθεί η χώρα μας θα βγει κερδισμένη, καθώς θα έχει πλέον φθηνότερη ενέργεια και καθαρότερο περιβάλλον».