Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αρκετοί στην Ευρωζώνη είναι εκνευρισμένοι από την έλλειψη προόδου
Όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια του Eurogroup, υπήρξε ομάδα υπουργών που ξεπέρασαν το ταμπού να μην εκθέτουν ακραίες απόψεις δημοσίως και έκαναν λόγο για ένα Plan B που περιελάμβανε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν και η Ελλάδα έφτασε ως τη χρεοκοπία.
Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι από τους υπουργούς της Σλοβενίας, της Σλοβακίας και της Λιθουανίας και γρήγορα απορρίφθηκε από τον κ. Ντάισελμπλουμ. Μάλιστα η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτό το επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι που βρέθηκαν μπροστά στα γεγονότα.
Οι υπουργοί που επέμεναν σε Plan B ανέφεραν πως μετά από πέντε χρόνια δεν υπάρχει πλέον άλλος χώρος για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και ότι δεν μπορεί να υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αν δεν ολοκληρωθεί το ήδη υπάρχον.
Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας, Ντούσαν Μράμορ σημείωσε πως: «Η δική μου άποψη ήταν το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εγκαίρως μια συμφωνία για νέο πρόγραμμα και η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει μόνη της τον εαυτό της και δεν βελτιώσει τη ρευστότητά της».
Μέχρι τώρα, ο σχεδιασμός ενός πλάνου έκτακτης ανάγκης είχε κρατηθεί μυστικός από τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα. Αμφότεροι κατάστρωναν τα πλάνα τους δίχως να έχουν άμεση επικοινωνία ή κάποιο κεντρικό συντονισμό. Αν, λοιπόν, αυτά τα πλάνα περάσουν σε επίσημο επίπεδο, μέσω των υπουργών Οικονομικών, τότε θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και να οδηγήσουν σε μια ανεπιθύμητη έκβαση. Ίσως γι’ αυτό και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο για δίλημμα γύρω από το εναλλακτικό πλάνο για την Ελλάδα.
Από το 2012 η Γερμανία είχε στα χέρια της ένα λεπτομερές πλάνο για μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία, αναφέρει ένας αξιωματούχος. Τρία χρόνια μετά, αυτό το πλάνο θα μπορεί να αποτελέσει τη βάση οποιουδήποτε σχεδίου αντίδρασης.
Ειδικά, κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής ο κ. Βαρουφάκης δέχθηκε επιθέσεις από υπουργούς όπως ο Κάζιμιρ της Σλοβακίας ειδικά στο θέμα των συντάξεων. Δεν είναι τυχαίο ότι η ώθηση για ένα εναλλακτικό πλάνο δίδεται από τις τρεις χώρες που ξοδεύουν λιγότερα για την κοινωνική ασφάλιση σε σχέση με την Ελλάδα, αν και ακόμη και η Γαλλία και η Ιταλία που μέχρι τώρα κρατούσαν ήπια στάση, πίεσαν με τη σειρά τους τον Βαρουφάκη.
Ο κ. Σόιμπλε πάντως δεν έκανε επίθεση γιατί οι υπόλοιποι τα είχαν πει όλα. Ακόμη επεσήμανε την παραδοξότητα: το Σχέδιο Β΄μπορεί να μετατραπεί πολύ γρήγορα σε Σχέδιο Α’ και παρομοίασε την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας με τη διαδικασία που ξεκίνησε το 1989 με την πτώση του Τείχους στο Βερολίνο. «Αν είχα πει εκ των προτέρων ότι είχαμε ένα σχέδιο επανένωσης, ο καθένας θα έλεγε ότι οι Γερμανοί είναι τελείως τρελοί».