«Παράθυρο» νέων παροχών ανοίγει για το 2022 η «εκρηκτική» ανάκαμψη 13,4% της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αναλυτές βάζουν τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος πάνω από 8%, ενώ και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ομολογούν ότι το 6,9% του προϋπολογισμού είναι ξεπερασμένο και η νέα βάση μπαίνει στο 7,5%.
Αρμόδιες πηγές, χωρίς να προδιαγράφουν τίποτα, αλλά και χωρίς να αποκλείουν τίποτα, εκτιμούν πως εφόσον η ανάπτυξη φέτος τερματίσει αισθητά ψηλότερα από το 6,9% του προϋπολογισμού, με βάση τα «συστατικά» της ανάκαμψης θα υπάρξει ουσιαστικό carry over και το 2022 και το 2023 επομένως θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για φοροελαφρύνσεις και παροχές. Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση έχει δείξει πως όποιος δημοσιονομικός χώρος εντοπίζεται, αξιοποιείται απευθείας για παροχές και ελαφρύνσεις.
Για το 2021 το ταμείο των παροχών έχει «κλείσει» με την έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους και τα ΑμΕΑ, το χριστουγεννιάτικο μποναμά στους υγειονομικούς, τη διπλή καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τη χορήγηση αυξημένου έως και 68% επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά και την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Το 2022, ανοίγει ένα πακέτο φορο-ελαφρύνσεων και ενισχύσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ, το οποίο δεν αποκλείεται να ενισχυθεί με νέες παροχές λόγω του υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.
Με τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί έως σήμερα οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσουν να βλέπουν αυξημένες τις μηνιαίες αποδοχές τους, λόγω της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της επέκτασης του «κουρέματος» των ασφαλιστικών εισφορών, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα θα επιβαρυνθούν με λιγότερο φόρο κατά την εκκαθάριση της νέας φορολογικής τους δήλωσης, οι φορολογούμενοι με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία θα δουν το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να είναι ελαφρύτερος, παρά το άλμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ενώ όσοι χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα στις καθημερινές συναλλαγές τους θα κερδίσουν έκπτωση φόρου έως και 2.200 ευρώ στην περίπτωση που ζητούν και παίρνουν αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.
Οι φοροελαφρύνσεις που ξεχωρίζουν
Από τη λίστα των φοροελαφρύνσεων του 2022 ξεχωρίζουν οι εξής:
1.«Κατάργηση» εισφοράς αλληλεγγύης – διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες για τον ιδιωτικό τομέα. Το ετήσιο μισθολογικό κέρδος για τους εργαζόμενους κυμαίνεται από 108 έως 540 ευρώ από την διατήρηση των μειωμένων εισφορών και από 49 έως 2.771 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης (ανάλογα με το ύψος των απολαβών). Για παράδειγμα εργαζόμενος με μεικτό μισθό 1.000 ευρώ (847 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 132 ευρώ από την μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 1.200 ευρώ (1016 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 207 ευρώ (158 ευρώ από την μείωση ασφαλιστικών εισφορών και 49 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης. Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 2.000 ευρώ (1693 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 604 ευρώ (243 ευρώ από την μείωση ασφαλιστικών εισφορών και 461 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης.
2. Νέος ΕΝΦΙΑ: Την Πρωτοχρονιά ενεργοποιούνται οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τέλη Ιανουαρίου αναμένονται τα «αποκαλυπτήρια» του νέου φόρου ακινήτων και τέλη Μαρτίου θα φθάσει ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ σε πάνω από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Η πληρωμή του θα γίνει σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν μία κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στην οποία έχει ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρος, η οποία θα διασφαλίζει μείωση, έστω και μικρή, στους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες η τιμή ζώνης θα αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2022. Η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης είναι το 2022 στην πλειονότητά τους οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Αυτοί που αναμένεται να πληρώσουν περισσότερο φόρο το επόμενο έτος συγκριτικά με φέτος είναι οι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου σε περιοχή όπου επέρχεται πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής ζώνης. Στους χαμένους του 2022 θα είναι κατά κύριο λόγο οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις ζώνες που μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα καθώς οι αυξήσεις στις τιμές φθάνουν έως και 250%.