Με πολυμελή κινεζική κυβερνητική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Μα Κάι, συναντήθηκε σήμερα ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Νίκος Κοτζιάς, μέσα σε θερμό κλίμα.
Η συνάντηση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, διήρκησε σχεδόν δύο ώρες και στο πλαίσιό της εξετάστηκε πλήθος θεμάτων και διερευνήθηκε το πεδίο για επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών σε ποικίλους τομείς, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.
Διαπιστώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων και χαράχθηκαν τα επόμενα βήματα στη βάση του τριετούς σχεδίου δράσης το οποίο έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εξωτερικών και η Αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
Στην παρέμβαση του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, επισήμανε, μεταξύ άλλων:
«Χαίρομαι που η σχέση των χωρών μας έχει, ήδη, διανύσει μακρύ δρόμο και θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε που η Κίνα στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας σε μια κρίσιμη περίοδο. Ο στόχος της κυβέρνησής μας είναι -στηρίζοντας ό,τι έχει ήδη επιτευχθεί- να προχωρήσει περαιτέρω στην εμβάθυνση και ανάπτυξη των σχέσεών μας, οικονομικών, πολιτικών και πολιτισμικών.
Ο ειδικότερος σκοπός της δικής μου παρουσίας εδώ είναι να εξειδικεύσουμε και να κάνουμε ακόμα πιο συγκεκριμένες τις δυνατότητες αυτής της συνεργασίας.
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να πω ότι ο ελληνικός λαός είναι ένας λαός ειρηνικός και επιδιώκουμε σταθερές και φιλικές σχέσεις με όλους τους λαούς της περιοχής μας. Ζούμε σε ένα περιβάλλον αστάθειας με σημαντικές εστίες έντασης στην Ουκρανία, τη Συρία, τη Λιβύη κ.ο.κ. και αυτός είναι ακόμα ένας λόγος που αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο να μπορέσει η χώρα μας να είναι ένα περιφερειακό κέντρο σταθερότητας, ένας κόμβος του παγκόσμιου εμπορίου και μία ασφαλής γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης και πάνω απ’ όλα ένας χώρος συνεργασίας και διαλόγου ανάμεσα σε διαφορετικούς λαούς, πολιτισμούς και θρησκείες. Οι χώρες μας, Κίνα και Ελλάδα, ως αρχαίες κοιτίδες πολιτισμού μπορούν να συνεργαστούν σε πολλά επίπεδα με στόχο τον διάλογο πολιτισμών και θρησκειών σε μια συνεργασία που δεν θα περιορίζεται μόνο στην οικονομία, αλλά θα καλύπτει και τους τομείς του πολιτισμού.
Στο πλαίσιο αυτό βλέπουμε και τις ελληνοκινεζικές σχέσεις. Ως έναν πυλώνα της εθνικής μας στρατηγικής. Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ στηρίζει σταθερά την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Κίνας.
Στην ανάπτυξη των διμερών ελληνοκινεζικών σχέσεων αποδίδουμε στρατηγική σημασία για τους εξής λόγους:
Πρώτον, από οικονομική άποψη η πρωτοβουλία της Κίνας να δημιουργήσει μια γέφυρα εμπορικής συνεργασίας με την Ευρώπη μέσω του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού συμπίπτει με μια βασική πτυχή του δικού μας προγράμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Συγκεκριμένα, ένας βασικός στόχος της κυβέρνησής μας είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας και μια σημαντική διάσταση αυτού του στόχου είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Ελλάδα στον τομέα του διαμετακομιστικού εμπορίου, των υποδομών μεταφοράς και διανομής αλλά και της μεταποίησης των μεταφερόμενων προϊόντων. Ακριβώς, γι’ αυτό κύριε αντιπρόεδρε, υπογραμμίζω ότι εδώ έχουμε μια στρατηγική σύγκλιση συμφερόντων ανάμεσα στις χώρες μας.
Δεύτερον, η ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων έχει και μία πολιτική σημασία, διότι συμβάλλει στη συμμετρία των διεθνών μας σχέσεων. Συγκεκριμένα η Ελλάδα ως χώρα-μέλος της ΕΕ ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα συνεργασίας που προσφέρει ο σημερινός πολυπολικός κόσμος και τον στόχο αυτόν ακριβώς υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο η ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας.
Τέλος, η ανάπτυξη των σχέσεων μας έχει επίσης μεγάλη σημασία από την άποψη του πολιτισμού, όπως ήδη ανέφερα».
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των δυο πλευρών, οι αντιπρόεδροι κ.κ Δραγασάκης και Μα Και εγκαινίασαν το «Έτος Ναυτιλιακής Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας 2015».
Στην ομιλία του, κατά την επίσημη τελετή των εγκαινίων ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Η παρουσία μου εδώ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, υποδηλώνει τη βούληση της νέας κυβέρνησης για την αναβάθμιση του υψηλού επιπέδου πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών σε μια ισχυρή εταιρική σχέση, με έμφαση στους τομείς εκείνους της οικονομίας που υπάρχουν πραγματικές και απεριόριστες δυνατότητες συνεργασίας».
Στη συνέχεια, η κινεζική αντιπροσωπεία παρέθεσε γεύμα στους Έλληνες αξιωματούχους, στο οποίο συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις με στόχο την ενίσχυση και εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.