«Ψαλίδισμα» κατά 1,3 δισ. ευρώ της δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2002 σε σχέση με τον αρχικό κυβερνητικό στόχο με αναθεώρηση προς τα πάνω του ύψους του ελλείμματος λόγω των αυξημένων δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας διαπιστώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στη γνώμη του για το νέο κρατικό προϋπολογισμό.
Παράλληλα επισημαίνει 4 αβεβαιότητες για την πορεία της οικονομίας που σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας, τις πληθωριστικές πιέσεις, τις απώλειες από την ύφεση και την βαθμό ανταπόκρισης των φορολογούμενων στις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο.
Όσον αφορά στα δημοσιονομικά στοιχεία για το 2022 το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνει ότι προβλέπεται μια αύξηση των εσόδων σε σχέση με το 2021 κατά 5 δισ. ευρώ (έναντι 4,6 δισ. ευρώ στο Προσχέδιο) και μια μείωση δαπανών κατά 4,65 δισ. ευρώ (έναντι 6,35 δισ. ευρώ στο Προσχέδιο). Κατά συνέπεια η έκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής του 2022 (σε όρους ESA) περιορίζεται κατά 1,36 δισ. ευρώ στα 9,66 δισ. ευρώ (5,7% του ΑΕΠ) έναντι 10,98 δισ. ευρώ (6,3% του ΑΕΠ) του Προσχεδίου, και το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2022 (πάντα σε όρους ESA) αναμένεται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα 2,68 δισ. ευρώ (1,4% του ΑΕΠ) έναντι 2,03 δισ. ευρώ (1,1% του ΑΕΠ) που προέβλεπε το Προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Σχετικά με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, το Γραφείο σημειώνει ότι είναι οριακές με εξαίρεση την αναθεώρηση της ανάπτυξης από το 6,1% στο προσχέδιο στο 6,9% για το 2021, ενώ η πρόβλεψη για το 2022 έχει παραμείνει αμετάβλητη στο 4,5%.
Οι συντάκτες της έκθεσης χτυπούν καμπανάκι για την υλοποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών λόγω των σημαντικών αβεβαιοτήτων που προέρχονται από την ανησυχητική εξέλιξη της πανδημίας (με τη χώρα μας να παραμένει στις χειρότερες ευρωπαϊκές θέσεις όσον αφορά τις υγειονομικές επιπτώσεις και την πορεία των εμβολιασμών), τις ενδεχόμενες μόνιμες απώλειες της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία, τον βαθμό ικανότητας των φορολογούμενων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και, τέλος, την πιθανότητα μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων.