Σωρευτική ανάπτυξη 11,7% φέτος και το 2022 προβλέπει το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή μετά την αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου για το τρέχον έτος στο 6,9% από 3,6% που ήταν η πρόβλεψη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2022-2025 και 6,1% στο προσχέδιο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών λόγω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης η οικονομία έχει ήδη καλύψει άνω των δύο τρίτων της ύφεσης 9% του 2020
Παρότι ο Προϋπολογισμός του 2022 καταρτίζεται, για δεύτερο συνεχόμενο έτος, υπό το καθεστώς αβεβαιότητας που προκαλεί η παγκόσμια υγειονομική κρίση και μολονότι οι τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις στις τιμές αποτελούν πρόσθετο παράγοντα αβεβαιότητας, έχουν ήδη καταγραφεί τα πρώτα θετικά μακροοικονομικά αποτελέσματα, μετά τη σταδιακή υποχώρηση των άμεσων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης.
Οι θετικές εξελίξεις δεν οφείλονται μόνο στην άρση των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων, αλλά σε μεγάλο βαθμό στην πρωτόγνωρη σε ύψος οικονομική ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ξεπερνά τα 43 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση, και τα 31 δισ. ευρώ σε δημοσιονομική βάση, την περίοδο 2020-2022. Παράλληλα, τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε ασφαλή επίπεδα, ενώ η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης με τη βοήθεια των πρόσθετων πόρων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», περιορίζει καθοριστικά τις μακροχρόνιες δημοσιονομικές συνέπειες της πανδημίας, και διασφαλίζει την πορεία αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους, ως ποσοστού του ΑΕΠ, στα αμέσως επόμενα χρόνια.
Η πληθώρα παρεμβάσεων, που περιλαμβάνει άνω των 70 κατηγοριών μέτρων, πολλά από τα οποία ανανεώνονταν και ενισχύονταν σε μηναία βάση, κατάφερε να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα της χώρας, έτσι ώστε να είναι έτοιμη να κάνει το άλμα ανάπτυξης στη μετά-κορονοϊό εποχή. Επίσης, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται και η χώρα αναβαθμίζεται, παρά την αναγκαστική επιβάρυνση του δημοσίου χρέους – όπως έγινε πανευρωπαϊκά – στη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της υλοποίησης ενός συνεκτικού και ολοκληρωμένου σχεδίου μεταρρυθμίσεων, σε όλα τα πεδία της δημόσιας σφαίρας, η δυσκολία εφαρμογής του οποίου στη διάρκεια και υπό τους περιορισμούς της πανδημίας, δεν εμπόδισε την ταχεία και αποτελεσματική του πρόοδο.
Η νέα εποχή ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης σηματοδοτεί τη στροφή προς ένα οικονομικό μοντέλο περισσότερο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο, προς ένα κράτος πιο αποτελεσματικό, με λιγότερη γραφειοκρατία, ψηφιακά αναβαθμισμένο, με δραστικά μειωμένη παραοικονομία, με φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και ένα ανθεκτικότερο κοινωνικό «δίχτυ» προστασίας. Ταυτόχρονα, η περαιτέρω μείωση της ανεργίας, σε συνδυασμό με τα κίνητρα για μετάβαση σημαντικού μέρους της οικονομικής δραστηριότητας από την αδήλωτη στη «λευκή» οικονομία, που αποτελεί κεντρικό στόχο της οικονομικής πολιτικής, αναμένεται να οδηγήσει σε αναθέρμανση από την πλευρά της ζήτησης στην αγορά εργασίας και σε σταδιακή άνοδο των μισθών.
Η Ελλάδα έχοντας διαθέσιμα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ 2021-2027, είναι έτοιμη για τη μετάβαση σε νέα εποχή, που συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη. Η σειρά πρωτοπόρων παρεμβάσεων προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της απασχόλησης, της παραγωγικής οικονομίας και της νέας γενιάς, σηματοδοτούν την κατεύθυνση του παρόντος Προϋπολογισμού προς το μέλλον και την ευημερία της χώρας.
Το βράδυ της 18ης Δεκεμβρίου αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2022
Το πρόγραμμα των συνεδριάσεων που αφορούν την συζήτηση και επιψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2022 ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κώστας Τασούλας, τον οποίο παρέλαβε σε στικάκι που του προσκόμισε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τασούλας, ο Προϋπολογισμός θα εισαχθεί προς συζήτηση στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την Τρίτη 23 Νοεμβρίου και μετά από τέσσερις συνεχείς συνεδριάσεις αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου. Ακολούθως θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια, κάτι που αναμένεται να γίνει την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί έως και τις δώδεκα τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 18 Δεκεμβρίου με την ψήφισή του.