Σε κόκκινο συναγερμό είναι η κυβέρνηση προκειμένου να λυθεί το άμεσο πρόβλημα της ρευστότητας το οποίο είναι «παρών» τόσο για το μήνα που μόλις μπήκε, όσο και για τους επόμενους.
Μπορεί η κυβέρνηση να γύρισε από το Eurogroup με συμφωνία για τετράμηνη παράταση, όμως δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για το πού θα βρει η Αθήνα τα λεφτά να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Το πρόβλημα της ρευστότητας τόνισαν την προηγούμενη εβδομάδα τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, όσο και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Μάλιστα ο τελευταίος επισήμανε ότι «αν έως το τέλος του μήνα έχουμε μαζέψει 1,4 δισ. ευρώ και δεν έχουμε 400 εκατ. ευρώ ακόμη, θα ζητήσουμε παράταση για έναν-δύο μήνες. Δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός για 400 εκατ. ευρώ. Δεν συμφέρει κανέναν».
Τι χρωστάει η Ελλάδα για Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο
Για να μπουν λεφτά στην Ελλάδα από τους δανειστές θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και να περάσει το τετράμηνο της παράτασης.
Έτσι, η Αθήνα έχει μπροστά τις υποχρεώσεις του Απριλίου, του Μαΐου και του Ιουνίου.
-Τον Απρίλιο πρέπει να πληρωθούν 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και 400 εκατ. ευρώ σε τόκους.
-Το Μάιο 746 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και 300 εκατ. ευρώ σε τόκους.
-Τον Ιούνιο 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και 450 εκατ. ευρώ σε τόκους.
Πιο αναλυτικά ο υπουργός οικονομικών εντόπισε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για το καλοκαίρι και συγκεκριμένα Ιούλιο και Αύγουστο λέγοντας ότι το δημόσιο ταμείο δεν έχει τα χρήματα τα πληρώσει υποχρεώσεις χρέους συνολικού ύψους 11,4 δισ. ευρώ από τα οποία τα 1,9 δισ. ευρώ σε δόσεις δανείων του ΔΝΤ 6,7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ για την αποπληρωμή των δύο μεγάλων ομολόγων της ΕΚΤ 1,9 δισ. ευρώ σε τόκους και 900 εκ ευρώ σε «κουρεμένα» ομόλογα του δημοσίου.
Η κρίσιμη ημερομηνία για μισθούς και συντάξεις
Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι ημερομηνίες της 25ης και 26ης Μαρτίου οπότε και πληρώνονται οι μισθοί του δημοσίου και οι συντάξεις. Εκτιμάται πάντως ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα σε αυτό τον τομέα αφού καμία κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί και με κανένα τρόπο τη μη πληρωμή συντάξεως και εργαζομένων.
Όπως φαίνεται το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας έχει και απόνερα. Συγκεκριμένα στις 6 Απριλίου θα καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ. Οι 800.000 δικαιούχοι θα δουν λεφτά στο λογαριασμό τους με καθυστέρηση κάποιων ημερών (η καταβολή θα γινόταν στο τέλος Μαρτίου) αφού πληροφορίες λένε ότι δεν έχει συμπληρωθεί το κονδύλι των 130 εκατ. ευρώ.
Τα Ταμεία αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να χρηματοδοτήσουν ακόμη και τρέχοντα μέτρα όπως η καταβολή του ΕΚΑΣ σε νέους δικαιούχους, η προκαταβολή των οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΓΑ, αλλά και η παράταση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ελεύθερους επαγγελματίες. Για τα παραπάνω μέτρα τα ταμεία χρειάζονται 602 εκατ. ευρώ, ως το τέλος Απριλίου, καθώς απαιτούνται:
– 130 εκατ. ευρώ για να πληρώσει ο ΟΓΑ τα οικογενειακά επιδόματα του πρώτου τριμήνου όπως ήδη αναφέρθηκε
– 25 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οικογενειακά επιδόματα σε περίπου 30.000 δικαιούχους με τροποποιητικές δηλώσεις.
– 75 εκατ. ευρώ για το ΕΚΑΣ και τα αναδρομικά τριών μηνών, σε περίπου 25.000 νέους δικαιούχους.
– 20 εκατ. ευρώ για να παραταθεί η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε 65.000 ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι μένουν ανασφάλιστοι μετά την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου…
Το χρηματοδοτικό κενό
Εκτός από το άμεσο πρόβλημα ρευστότητας η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει και το δημοσιονομικό κενό που γιγαντώνεται φέρνοντας πιο κοντά την αναζήτηση νέας βοήθειας με ότι σημαίνει αυτό για τους όρους που μπορεί να τη συνοδεύουν.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών δήλωνε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2015-2016 έχει πλέον εκτοξευτεί από τα 2,5 δισ. ευρώ που υπολόγιζε προεκλογικά η τρόικα και υπολογίζεται τώρα από τα 5 έως και τα 7 δισ. ευρώ για την διετία 2015 – 2016!
Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα ο ίδιος ο υπουργός οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης διέψευδε το δημοσίευμα από το twitter λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Επαναλαμβάνω ότι το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί με ομαλό τρόπο. Σε δύο μήνες δεν θα υπάρχει υστέρηση εσόδων, καθώς η συμφωνία με τους πιστωτές δημιουργεί ασφαλές πεδίο σταθερότητας».