Σκληρή στάση επιμένει να κρατά το Βερολίνο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τη συνάντηση που είχε με τον έλληνα ομόλογό του Γ. Βαρουφάκη. Θέμα κουρέματος δεν τίθεται στην ατζέντα αυτή τη στιγμή, ξεκαθάρισε ο κ. Σόιμπε, σημειώνοντας παράλληλα πως αυτό που προέχει είναι τήρηση των ανειλημμένων δεσμεύσεων, καθώς και ότι πέρα από τον σεβασμό των Ελλήνων ψηφοφόρων, πρέπει να υπάρξει σεβασμός και των ψηφοφόρων της Ευρώπης.
Συζητήσαμε διεξοδικά και για αρκετή ώρα -όχι πάντα με συμφωνία- αλλά στο επίπεδο της παραδοσιακής φιλίας των δύο χωρών. Συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για μια ενωμένη Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Υπήρξε σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση του προγράμματος στην Ελλάδα, αλλά, όπως σημείωσε, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει ακόμα να γίνουν. Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που στηρίζουν το πρόγραμμα διάσωσης, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σόιμπλε.
Δεν ήμασταν διαφορετικής άποψης για τους λόγους που έφτασε η Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση. Παρά την πρόοδο, υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα στην Ελλάδα, τόνισε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως «τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί, αυτό δεν το παραβλέπει κανείς, βέβαια έχουν υπάρξει σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος».
«Η Ελλάδα ανήκει στη ζώνη του ευρώ», σημείωσε, συμπληρώνοντας όμως: «Αν και συμφωνήσαμε στο ότι υπάρχουν διαφωνίες».
«Είχαμε μια συζήτηση ανοιχτή», συνέχισε ενώ αναφερόμενος στη χθεσινή συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, όπου ο τελευταίος είπε ότι το χρέος είναι μια υπόθεση που πρέπει να καθίσουμε να λύσουμε. «Συμφωνώ με αυτό», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, «και για τον λόγο αυτό είναι καθήκον μας να βρούμε κοινές λύσεις».
«Δεν τίθεται το θέμα δημιουργίας γερμανικής Ευρώπης αλλά να προσαρμοστούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς. Πρέπει και καλούμαστε να δώσουμε την απάντηση στα σημερινά δεδομένα, στη νεολαία, για τις θέσεις εργασίας. Χρειάζεται να εργαστούμε προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, προς προώθηση των μεταρρυθμίσεων», επισήμανε.
Σε σχέση με τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης, «κατανοούμε ότι και οι πλούσιοι πρέπει να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της κρίσης και επανέλαβα στη συζήτηση αυτή μια πρόταση, την πρότασή μου, να βοηθήσουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Το πρότεινα εκ νέου, παλιότερα δεν είχε ληφθεί υπόψη η πρόταση να στείλουμε εμπειρογνώμονες και εμείς», ανέφερε και συνέχισε:
«Όμως στη συζήτηση αυτή, με ενημέρωσε ότι δεν έχουν υπάρξει ακόμα αποφάσεις για κάποια ζητήματα, επίσης μου είπε ότι πρέπει να σεβαστούμε τους Έλληνες ψηφοφόρους, αυτό όμως ισχύει για τους ψηφοφόρους όλης της Ευρώπης».
«Έχουμε ένα κοινό νόμισμα αλλά διαφορετικές οικονομικές πολιτικές και υπάρχουν δεσμεύσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων για τους προϋπολογισμούς τους», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας πως «χρειάζεται επιβεβαίωση ή πιστοποίηση από τα κοινοβούλια, όμως αυτό που προέχει είναι η τήρηση των ανειλημμένων δεσμεύσεων και συμφωνιών».
«Οι υποσχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι εναντίον της Ευρώπης»
Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παρατήρησε πως οι υποσχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι εναντίον της Ευρώπης.
Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε και στη διαφθορά, σημειώνοντας πως δεν αναφέρεται συχνά σε αυτό το θέμα «γιατί δεν θέλω να αναφερθώ αρνητικά σε άλλες χώρες. Επειδή όμως αναφέρθηκε και ο συνάδερφός μου σε αυτό, ως ΥΠΟΙΚ γνωρίζω ότι και στη Γερμανία υπάρχει φοροδιαφυγή και την καταπολεμούμε. Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί». Στο σημείο αυτό, επικαλέστηκε και μια ρήση του Γκαίτε, σύμφωνα με την οποία «ο καθένας θα πρέπει να καθαρίζει και να τακτοποιεί τα του οίκου του».