Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία να έχουν «φουσκώσει» στα 109 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,17 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ έχουν ανοίξει τη βεντάλια των ρυθμίσεων για 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενους – οφειλέτες για να αναχαιτίσουν ένα νέο κύμα απλήρωτων φόρων.
Χθες, άνοιξαν ξανά οι πόρτες των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους οφειλέτες που είχαν χάσει τις παλιές ρυθμίσεις τους και στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για τη ρύθμιση σε έως 72 μηνιαίες δόσεις των κορονοχρεών. Ταυτόχρονα «τρέχουν» η πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 μηνιαίων δόσεων για τακτικές και έκτακτες οφειλές.
Πιο συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι με ανοιχτούς λογαριασμούς στην Εφορία έχουν τέσσερις επιλογές για να ρυθμίσουν παλιά και νέα χρέη αλλά και κορονοχρέη:
- Πάγια ρύθμιση σε 24 έως 48 δόσεις. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία σε 24 ή σε 48 δόσεις χωρίς να τίθενται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Για τις παλαιότερες ή τρέχουσες τακτικές φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για τις οποίες δεν ισχύει καμία αναστολή πληρωμής βρίσκεται σε ισχύ η πάγια ρύθμιση μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής σε έως 24 έντοκες δόσεις. Προσοχή όμως γιατί όσο αυξάνονται οι δόσεις, τόσο αυξάνεται και το επιτόκιο. Για παράδειγμα εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 5,32% ετησίως ενώ εάν κάποιος ρυθμίσει σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις το χρέος του το επιτόκιο φτάνει το 6,82% ετησίως. Στην πάγια ρύθμιση εντάσσονται τακτικές οφειλές που αφορούν τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Σε έως 48 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως μπορούν να ενταχθούν έκτακτες φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, από φόρους κληρονομιάς, από φόρους, πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις που βεβαιώθηκαν κατόπιν φορολογικών ή τελωνειακών ελέγχων, καθώς επίσης και οι οφειλές από πάσης φύσεως πρόστιμα (για πολεοδομικές, τροχαίες κ.λπ. παραβάσεις) εφόσον βεβαιώθηκαν για είσπραξη στις εφορίες.
- Ρύθμιση για χρέη της πανδημίας σε 36 ή 72 δόσεις. Σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% μπορούν να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1η Μαρτίου του 2020 έως τις 31 Ιουλίου του 2021, όσοι φορολογούμενοι έχουν πληγεί από την πανδημία. Προσοχή όμως γιατί στην συγκεκριμένη ρύθμιση δεν μπορεί να ενταχθεί ο νέος φόρος εισοδήματος που αφορά το 2020. Η ρύθμιση απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες και νομικά πρόσωπα που έχουν οποτεδήποτε χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία, μισθωτούς που η σύμβασή τους ανεστάλη οποτεδήποτε μεταξύ 1η Μαρτίου 2020 έως 21 Ιουλίου 2021, όσοι εντάχθηκαν στον μηχανισμό «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», όσοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα και αποζημιώθηκαν μετά από έλεγχο των δηλώσεων Covid αλλά και όσοι εγράφησαν στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης έχει ορισθεί στα 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022 ενώ η καθυστέρηση καταβολής δόσης επιβαρύνεται με επιτόκιο 5%. Η ρύθμιση χάνεται εάν κάποιος οφειλέτης δεν πληρώσει δύο συνεχόμενες δόσεις.
- Αναβίωση 100 και 120 δόσεων. Η πόρτα των παλιών ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων άνοιξε χθες για τους οφειλέτες που έχασαν τις ρυθμίσεις τους από 1η Μαρτίου του 2020 έως τις 31 Ιουλίου του 2021 και έχουν πληγεί από την πανδημία. Η επανένταξη γίνεται με την υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα myBusinessSupport μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και συντελείται με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου μαζί με τη δόση του Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 30 του τρέχοντος μήνα. Η καταληκτική ημερομηνία της αναβιωσάσης ρύθμισης επεκτείνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που δεν εξοφλήθηκαν την ημέρα της αναβίωσης. Για παράδειγμα εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 10 μήνες η ρύθμιση των 120 δόσεων για παράδειγμα θα επεκταθεί για επιπλέον 10 μήνες.
- Εξόφληση παλαιών οφειλών με επανένταξη στην πάγια ρύθμιση. Οι φορολογούμενοι που είχαν εντάξει τις οφειλές τους σε προηγούμενες πάγιες ρυθμίσεις που ήταν ενεργές (δεν είχαν χαθεί) την 1η Νοεμβρίου 2019, αλλά μετά την ημερομηνία αυτή απώλεσαν τις ρυθμίσεις τους και δεν τους επιτρεπόταν να ρυθμίσουν εκ νέου τις οφειλές τους με τη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 μηνιαίων δόσεων θα αποκτήσουν από την 1η Οκτωβρίου του 2021 τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή.