Η απόφαση της γαλλικής εταιρείας Total να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ έγινε δεκτή με λύπη από τα πολιτικά κόμματα.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε πως είναι λυπηρό που η εταιρεία δεν έχει πρόθεση να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως σημείωσε, σε αυτά τα ζητήματα όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η ύπαρξη κοιτασμάτων αποτελεί υπόθεση εργασίας μέχρι την απόλυτη επιβεβαίωση και πρόσθεσε πως δεν θέλει να είναι απαισιόδοξος, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν άλλα εννέα τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Νεοφύτου υπέδειξε ότι οι ποσότητες στο κοίτασμα «Αφροδίτη» καλύπτουν τις ανάγκες της Κύπρου για τις υπόλοιπες τέσσερις ή πέντε δεκαετίες, ενώ μπορεί να υπάρξουν εξαγωγές σε Αίγυπτο και Ιορδανία. Τέλος, ανέφερε ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου δεν πρέπει να σταματήσουν και ευχήθηκε η δεύτερη γεώτρηση της ΕΝΙ να έχει αποτέλεσμα.
Η αποχώρηση της TOTAL δεν πρέπει να επηρεάσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, τόνισε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας, ο οποίος επισήμανε ότι οι εξελίξεις που δημιουργούνται πρέπει να αποτιμηθούν σχολαστικά, ώστε να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις και να γίνουν οι επιβαλλόμενες ενέργειες για να μη δημιουργηθεί κλίμα αβεβαιότητας, που ενδέχεται να επηρεάσει τις εργασίες που γίνονται ή θα γίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Δυσάρεστη εξέλιξη» χαρακτήρισε την αποχώρηση της ΤΟΤΑL το ΔΗΚΟ. Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, υποστήριξε ότι η απόφαση της εταιρίας «δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την παράνομη και απειλητική παρουσία τουρκικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ». Επίσης, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, υποστήριξε ότι η απόφαση του Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, να συζητήσει το θέμα του φυσικού αερίου πριν από τη λύση του Κυπριακού, εκτός του ότι υπονομεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δημιουργεί την εντύπωση στις ξένες εταιρίες ότι ο φυσικός πλούτος της Δημοκρατίας έχει τεθεί, πλέον, υπό την ομηρία της Τουρκίας.
Το 2015, η TOTAL θα μειώσει κατά 30% τα έξοδά της στον τομέα των ερευνητικών δραστηριοτήτων, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Πατρίκ Πουγιανέ, σε συνέντευξή του στους Financial Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο προϋπολογισμός του τομέα ερευνητικών δραστηριοτήτων είναι ο πιο εύκολος προκειμένου οι μεγάλες εταιρείες να κάνουν εξοικονόμηση. Συνολικά, το 2015 θα γίνουν περικοπές της τάξης του 10% σε ολόκληρο τον Όμιλο. Στη συνέντευξη δεν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο, αλλά ο κ. Πουγιανέ σημείωσε ότι η εταιρεία θα πουλήσει κάποια έργα στον τομέα ερευνών και ανάπτυξης, που είναι λιγότερο επικερδή και άλλα θα τα καθυστερήσει.
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, συναντήθηκε με τον εκτελεστικό διευθυντή της ΕΝΙ, στο Νταβός, στο περιθώριο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ. Σύμφωνα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, με κύριο στόχο να αντικρούσει την τουρκική προπαγάνδα, αλλά και να αποτρέψει ενδεχόμενο αρνητικό ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επίσης, ο Κύπριος Πρόεδρος θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν, εάν τελικά παραστεί στο φόρουμ, τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι και αξιωματούχους άλλων κρατών- μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.