Με τη συμμετοχή 40 αρχηγών κρατών καθώς και περισσότερων από 1.500 επιχειρηματιών και οικονομικών προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο αρχίζει την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου το φετινό Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Το Φόρουμ θα διαρκέσει έως τις 24 Ιανουαρίου. Ανάμεσα στην πλούσια θεματολογία περιλαμβάνονται οικονομικά θέματα όπως η πτώση της τιμής του πετρελαίου, η κατάσταση στην ευρωζώνη αλλά και διάφορα ενδιαφέροντα ζητήματα όπως για παράδειγμα το μέλλον του Διαδικτύου.
Φέτος, τα μέτρα ασφαλείας μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στο Παρίσι αναμένεται να είναι δρακόντεια.
Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεδριάσει προκειμένου να εξετάσει εάν θα προχωρήσει σε πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.
Οι προβλέψεις του Φόρουμ
Σε άρθρο – αφιέρωμα στο Νταβός, το οποίο υπογράφει ο Μπεν Χίρσλερ, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρεται σε διάσημες προβλέψεις που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων ετών στο διάσημο Οικονομικό Φόρουμ στην Ελβετία. Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, ορισμένες επαληθεύτηκαν, άλλες όμως αποδείχθηκαν εντελώς αποτυχημένες.
Το 2014, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα είχε δηλώσει ότι η κατάσταση στη χώρα του είχε «αλλάξει εντελώς». Δώδεκα μήνες αργότερα, η ιαπωνική οικονομία είναι βυθισμένη στην ύφεση, υπογραμμίζει το Reuters.
Παράλληλα, κατά τις περσινές διεργασίες στο Νταβός κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την εμπόλεμη κατάσταση στην Κριμαία, την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους ή και την πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι.
Το 2011, η Γαλλίδα τότε υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ δήλωνε ότι «η ευρωζώνη ξεπέρασε την κρίση» καλώντας τις διεθνείς αγορές να εμπιστευτούν τη νομισματική ένωση και να μην προχωρήσουν σε πωλήσεις κρατικών ομολόγων. Όπως αποδείχθηκε, η χρονιά υπήρξε κάκιστη από οικονομικής πλευράς και οι πωλήσεις κρατικών ομολόγων θα απέφεραν μεγάλη κέρδη σε όσους έκλειναν τα αυτιά τους στις δηλώσεις Λαγκάρντ.
Το 2012, ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί -γνωστός και με το παρατσούκλι Dr. Doom- προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα αποχωρούσε από τη ζώνη του ευρώ εντός ενός έτους. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, παρότι το Grexit έχει επανέλθει στην ατζέντα και του φετινού Φόρουμ του Νταβός, υπογραμμίζει το Reuters.
Η χειρότερη πρόβλεψη όλων των εποχών, σύμφωνα με το άρθρο του Reuters, έγινε τον Ιανουάριο του 2008. Τότε, παρότι είχε ήδη ξεσπάσει η κρίση στις ΗΠΑ με τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου, κανένας στο Φόρουμ δεν μπορούσε να φανταστεί ότι οκτώ μήνες μετά θα κατέρρεε ένας κολοσσός όπως η εταιρεία Lehman Brothers.
Μια άλλη περίφημη αποτυχία έλαβε χώρα το 2004. Τότε, ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς υποσχέθηκε από το Νταβός ότι εντός μιας διετίας θα κατόρθωνε να απαλλάξει τον κόσμο από το φαινόμενο spam μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Όπως παρατηρεί στο άρθρο ο Μπεν Χίρσλερ, «τα τρία δισ. χρηστών του Διαδικτύου παγκοσμίως ακόμη περιμένουν».
Εκτός όμως από τις αποτυχημένες προβλέψεις, το Φόρουμ του Νταβός έχει καταλήξει αρκετές φορές σε σωστά συμπεράσματα και έχει καταφέρει να εντοπίσει ανερχόμενες τάσεις στην παγκόσμια αγορά.
Το Φόρουμ έχει προβλέψει ότι θα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την ασφάλεια στο διαδίκτυο αλλά και τη σημαντικότητα της πρόσβασης στο νερό.
Παρά τις προβλέψεις και εκτιμήσεις που κάθε χρόνο διατυπώνονται στο πλαίσιο του Φόρουμ, όπως παρατηρεί το Reuters, η πλειονότητα των ανθρώπων που παρευρίσκονται στην Ελβετία αποσκοπεί στην καλλιέργεια δημοσίων σχέσεων.
«Σαφέστατα, υπάρχουν πράγματα τα οποία κανένας δεν μπορεί να προβλέψει» δήλωσε στο Reuters ο Μαρκ Σπέλμαν, διευθυντής της εταιρειών συμβούλων Accenture, ο οποίος παρευρίσκεται κάθε χρόνο στο Νταβός την τελευταία δεκαετία.
«Ωστόσο, θα μου δώσει μια εικόνα για το πώς θα κυλήσει το 2015. Κάτι το οποίο, σε τόσο συμπυκνωμένο χρονικό διάστημα, δεν μπορώ να λάβω σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη», πρόσθεσε ο ίδιος.