«Η Morgan Stanley εκτίμησε πως οι επενδυτές δίνουν πιθανότητα 17% στο σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε σύγκριση με ουσιαστικά μηδενική πιθανότητα τον Οκτώβριο. Τώρα, η πιθανότητα ίσως είναι μεγαλύτερη» υποστηρίζεται σε δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ.
Όπως επισημαίνεται, «το εορταστικό πνεύμα δεν άγγιξε τις ελληνικές αγορές. Μετά την αργία των Θεοφανείων, συνέχισαν από εκεί που είχαν μείνει: σε μεγάλη πτώση. Οι traders εκτιμούν ότι ο πονοκέφαλος ήρθε καθώς οι επενδυτές συνειδητοποιούν τις επιπτώσεις των επερχόμενων εκλογών στην Ελλάδα».
Στη συνέχεια αναφέρεται ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και να είναι αποφασισμένος να αναδιαπραγματευθεί τους όρους του προγράμματος διάσωσης της χώρας, υπάρχει το ενδεχόμενο να έρχονται μεγαλύτερα βάσανα για τους ομολογιούχους, ακόμη και αν το κόμμα δεν οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης (η συμμετοχή στη νομισματική ένωση παραμένει δημοφιλής παρά τη βάναυση οικονομική ύφεση των πρόσφατων ετών)».
Ο Alberto Gallo, της Royal Bank of Scotland, δήλωσε ότι «είναι πολύ πιθανό ότι, ακόμη και αν κερδίσει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ωθήσει τα πράγματα προς μία έξοδο, αλλά προς μία σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αυτό πάντως δεν έχει αποτρέψει τους οικονομικούς αναλυτές από το να ξεσκονίσουν τα παλαιά μοντέλα προβλέψεων περί της εξόδου ή όχι της Ελλάδας από το ευρώ. Η Morgan Stanley μελέτησε την αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων για να σταθμίσει τις πιθανότητες ενός Grexit. Σήμερα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα και διαπραγματεύονται άνω του 10% για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο. Οι αυξήσεις των αποδόσεων των ομολόγων μικρότερης διάρκειας είναι ακόμη υψηλότερες, με τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο του 2017 να έχουν απόδοση άνω του 15%».
Όπως τονίζεται, «η ανεστραμμένη καμπύλη των αποδόσεων είναι ένδειξη ότι οι επενδυτές συνυπολογίζουν υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας. Ωστόσο, ακόμη και πριν από τις σημερινές εξελίξεις, η Morgan Stanley εκτίμησε πως οι επενδυτές δίνουν πιθανότητα 17% στο σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε σύγκριση με ουσιαστικά μηδενική πιθανότητα τον Οκτώβριο. Τώρα, η πιθανότητα ίσως είναι μεγαλύτερη».
Μεταξύ άλλων σημειώνεται επίσης ότι «παρά την οξύτητα των μεταβολών, η μετάδοση σε άλλες αγορές της ευρωζώνης παραμένει μέτρια. Η πρόσφατη αναζωπύρωση της μακρόχρονης ελληνικής κρίσης ξεχωρίζει επειδή δεν σημειώνεται μετάδοση. Οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων, που σε προηγούμενα επεισόδια αυξάνονταν παράλληλα με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, τώρα αυξήθηκαν μεν ελαφρά, αλλά παραμένουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα».
Ο Andrew Sheets της Morgan Stanley δήλωσε ότι «το εκπληκτικό είναι πως στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων προεξοφλείται πολύ υψηλότερη πιθανότητα Grexit, από ό,τι προεξοφλούν άλλες αγορές».
Τέλος, διατυπώνεται η άποψη ότι «αυτό οφείλεται εν μέρει στην προσδοκία του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ πιθανότατα εντός του μηνός. Ωστόσο οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα μπορούσαν να περιπλέξουν την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος. Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για τον Ιανουάριο είναι προγραμματισμένη λίγες ημέρες πριν από τις ελληνικές εκλογές, όταν το πρόγραμμα Quantitative Easing (Ποσοτικής Χαλάρωσης) θα είναι δυσκολότερα αποδεκτό από ορισμένες διστακτικές πολιτικές ηγεσίες. Περαιτέρω σημάδια αναταράξεων στην Ελλάδα θα μπορούσαν να δοκιμάσουν ακόμη περισσότερο τα νεύρα των επενδυτών».