Η πολιτική αβεβαιότητα θα πρωταγωνιστήσει και τη νέα χρονιά στην ευρωζώνη. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι εκλογικές αναμετρήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε Γαλλία, Πορτογαλία και Ισπανία (ίσως ακόμη και στην Ιταλία), καθώς μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του περασμένου Μαΐου, δεν έχει υποχωρήσει ο φόβος ότι τα ριζοσπαστικά κόμματα μπορούν να διεκδικήσουν την εξουσία.
Το CNBC με αυτό τον πρόλογο σκιαγραφεί τη διάχυτη ανησυχία σε ολόκληρη την ευρωζώνη που βλέπει την Αριστερά να ενισχύεται με φόντο την οικονομική κρίση και τη λιτότητα. Αναλύοντας για μια ακόμα φορά το ελληνικό δράμα, το CNBC σχολιάζει ότι μια ακόμα εκδήλωση αυτού του φόβου εκ μέρους των επενδυτών ώθησε… στα τάρταρα το ελληνικό χρηματιστήριο όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την επίσπευση της προεδρικής εκλογής.
Εστιάζοντας ακόμα περισσότερο στις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας μας, το CNBC εκτιμά ότι το Grexit δεν είναι πιθανό. «Ζητάμε ένα μελλοντικό Grexit; Όχι, δεν νομίζω», διερωτάται και απαντά η αρθρογράφος του δικτύου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Julia Chatterley, το πολιτικό ρίσκο επανέρχεται το 2015, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους την πολιτική αβεβαιότητα που θα προκύψει.
Ο χρόνος τρέχει για τα δύο αντίπαλα κόμματα, όπως εξηγεί η Chatterley, και συμπληρώνει πως ακόμα κι ο Έλληνας πρωθυπουργός καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο συνασπισμός επιβιώσει, η βιωσιμότητα της τρέχουσας κυβέρνησης είναι αμφίβολη. «Ακόμα κι αν δεν γίνουν εθνικές εκλογές τον Ιανουάριο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάποια στιγμή το 2015», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Ο Αντώνης Σαμαράς, σε μια στιγμή που διαπραγματεύεται την έξοδο από το μνημόνιο, χρησιμοποιεί τις προεδρικές εκλογές ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», επισημαίνει η δημοσιογράφος. Και σημειώνει: «Ο Σαμαράς ελπίζει ότι η αναταραχή των αγορών θα προκαλέσει σε συνδυασμό με την απειλή μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αρκεί για να φέρει τους βουλευτές με το μέρος του».