Εξόφληση όλων των χρεών της πανδημίας σε έως και 6 χρόνια προβλέπει το τελικό σχέδιο της ρύθμισης που κλειδώνει σήμερα το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών.
Η νέα ρύθμιση που θα τρέξει από τον Ιανουάριο του 2022, θα δίνει τη δυνατότητα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση να επιλέξουν να εξοφλήσουν όλα τα χρέη προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα οποία δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα είτε σε 32 άτοκες δόσεις είτε σε 72 χαμηλότοκες δόσεις.
Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να δώσει «ταμειακές ανάσες» σε εκατομμύρια επιχειρήσεις, επαγγελματίες, εργαζόμενους και ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν πανδημία και οι οποίοι από το νέος έτος θα βρεθούν μπροστά σε ένα βουνό νέων υποχρεώσεων. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι και έτσι ώστε να αποτραπεί ένα νέο κύμα ληξιπρόθεσμων χρεών και ταυτόχρονα να εισρεύσει «φρέσκο» χρήμα στα ταμεία που θα αλλάξει το ισοζύγιο στον προϋπολογισμό συνδυαστικά με τις αποφάσεις για δραστική απόσυρση των μέτρων στήριξης
Το τελικό πλαίσιο της ρύθμισης των κορονοχρεών που θα βρεθεί στο τραπέζι της σημερινής τηλεδιάσκεψης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 11ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης προβλέπει:
- Ο διακανονισμός αφορά τις φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που «γεννήθηκαν» από το ξέσπασμα της πανδημίας το Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα. Δηλαδή χρέη από φόρους και εισφορές του πρώτου lockdown που έχουν «παγώσει» μέχρι και το τέλος του 2021 αλλά και τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2020 μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι στη ρύθμιση εντάσσονται όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες και ληξιπρόθεσμες οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων), ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ καθώς και ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί.
- Τα χρέη της πανδημίας μπορούν να εξοφληθούν σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 χαμηλότοκες δόσεις με το μέσο επιτόκιο να κινείται στη περιοχή του 2,5%. Ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται με βάση το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη και το ύψος της οφειλής.
- Η ρύθμιση ισχύει για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εντάσσονται στη διευρυμένη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ Απριλίου 2020, εργαζομένους που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας ή συμμετείχαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια και έχουν υποβάλει δήλωση Covid και άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο της πανδημίας.
Πέραν της νέας ρύθμισης ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως θα υπάρχει πρόβλεψη και για όσους είχαν ρυθμισμένες οφειλές και δέχθηκαν πλήγμα. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα δοθεί το δικαίωμα επανένταξης όσων ήταν ενταγμένοι στις ρυθμίσεις των 100-120 δόσεων και δεν κατάφεραν εν μέσω πανδημίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να τις απολέσουν.
Οι δόσεις που χάθηκαν θα μεταφερθούν στο τέλος της ρύθμισης. Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2020 μέχρι και τα τέλη Μαΐου νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους στην Εφορία που ξεπερνούν τα 8,3 δισ. ευρώ ενώ οι φορολογούμενοι που δεν είναι πληττόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με την πάγια ρύθμιση των 24 άτοκων ή 48 έντοκων μηνιαίων δόσεων.