Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, έπειτα από το χθεσινό μαραθώνιο ο οποίος υπήρξε πυρετώδης και δεν έλειψαν οι διαφωνίες.
Επί 11 ώρες οι δύο πλευρές επιδόθηκαν σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ με έπαθλο την τελική συμφωνία με τις διαπραγματεύσεις να κρατούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν στο ότι…διαφωνούν. Μεταξύ των εκπροσώπων της ελληνικής πλευράς και αυτών της τρόικας υπήρξε διάσταση απόψεων γύρω από το δημοσιονομικό κενό που παρουσιάζει το ελληνικό πρόγραμμα.
Τα “γεράκια” της τρόικας είδαν ένα δημοσιονομικό κενό στα ελληνικό πρόγραμμα για το 2015 το οποίο αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ και το οποίο δεν πρόκειται να καλυφθεί από τα ήδη υπάρχοντα μέτρα. Με λίγα λόγια η λύση που προκρίνουν οι ξένοι δανειστές είναι νέος γύρος σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, κάτι που τινάζει στον αέρα τις οποίες δεσμεύσεις της κυβέρνησης και δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο.
Ωστόσο, η ελληνική πλευρά φάνηκε να διαφωνεί και μάλιστα έντονα. Όπως υποστήριξαν, το δημοσιονομικό κενό δεν ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ κάτι που μπορεί να γίνει και χωρίς πρόσθετα μέτρα. Ο κ. Χαρδούβελης και οι συνεργάτες του έχουν την άποψη ότι τα έσοδα θα αυξηθούν. Αυτό θα συμβεί εξαιτίας της ρύθμισης για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, τον ΕΝΦΙΑ και λόγω της αναμενόμενης ανάπτυξης.
Ωστόσο οι δανειστές δεν πείθονται. Όχι μόνο θεωρούν ότι τα μέτρα που προτάσσει η ελληνική πλευρά δεν θα αποδώσουν αλλά και η ανάπτυξη 2,9% που έχει συμπεριλάβει η ελληνική πλευρά στον προϋπολογισμό του 2015 δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Ήδη χθες σε ανακοίνωση του ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι το ύψος της ανάπτυξης στη χώρα μας δεν θα ξεπεράσει το 2,3% στην καλύτερη των περιπτώσεων. Με βάση τα χθεσινά δεδομένα και την εικόνα των διαπραγματεύσεων δηλαδή τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα για την ελληνική πλευρά.
Προσέγγιση με Μητσοτάκη και Ασφαλιστικό
Ελαφρώς καλύτερο ήταν το κλίμα μεταξύ της τρόικας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου ναι μεν υπήρξαν διαφωνίες αλλά υπήρξαν και αρκετά σημεία προσέγγισης. Σήμερα οι δύο πλευρές πρόκειται να θέσουν επί τάπητος και μία σειρά από εργασιακά ζητήματα.
Σε ότι αφορά τα συνδικαλιστικά η κυβέρνηση προτίθεται να παραχωρήσει το 50+1% για την κήρυξη απεργίας, το lockout και την αναθεώρηση των συνδικαλιστικών αδειών. Αγκάθι όμως παραμένουν οι ομαδικές απολύσεις, τα κόκκινα δάνεια και μια σειρά άλλων διοικητικών πράξεων.
Σε κάθε περίπτωση από την ελληνική πλευρά γίνεται αγώνας δρόμου ώστε να βελτιωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών και να επιστρέψει η τρόικα το συντομότερο δυνατόν στην Αθήνα.
Ποιοι μετέχουν στις διαπραγματεύσεις
Στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών (Ντάκλαν Κοστέλο-ΕΕ, Κλάους Μαζούχ-ΕΚΤ και Ρίσο Γκογιάλ-ΔΝΤ) πρωταγωνιστούν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (επιστρέφει σήμερα στη Αθήνα για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη συζήτηση του προούπολογισμού στη Βουλή), ο υφπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου.