Στην σύσταση Τμήματος Αυτόματης Ανταλλαγής Φορολογικών Πληροφοριών στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχώρησε η επικεφαλής της ΓΓΔΕ Κατερίνα Σαββαΐδου σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τη συνεργασία της ελληνικής φορολογικής διοίκησης με τα 56 κράτη που η Ελλάδα έχει ήδη συνομολογήσει συμβάσεις διπλής φορολογίας, αλλά και να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των 15 πολυμερών συμφωνιών για την φορολόγηση τόκων που έχει υπογράψει η χώρα με «φορολογικούς παραδείσους».
Σύμφωνα με την απόφαση της κ. Σαββαΐδου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων συστήνεται από την 1η Δεκεμβρίου 2014 Τμήμα Αυτόματης Ανταλλαγής Φορολογικών Πληροφοριών.
Στόχος είναι να προωθηθεί η αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών στο πλαίσιο της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας της ΓΓΔΕ, για την ταχεία και αποτελεσματική αξιοποίηση των ανταλλασσόμενων πληροφοριών, καθώς και την εκπλήρωση των σχετικών υποχρεώσεων της χώρας, όπως αυτές προκύπτουν από τις διεθνείς συμφωνίες στις οποίες προβλέπεται η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.
Η συλλογή, η αποστολή και η λήψη πληροφοριών μέσα από ασφαλείς πύλες ηλεκτρονικής διακίνησης κρυπτογραφημένων πληροφοριών, καθώς και η αρχειοθέτηση, η διαβάθμιση και η ανάκτησή τους με ηλεκτρονικό τρόπο.
Η ανάπτυξη και η διαρκής επικαιροποίηση των απαιτούμενων ηλεκτρονικών εφαρμογών, σχετικά με την ανταλλαγή (συλλογή, αποστολή και λήψη), την αρχειοθέτηση, την διαβάθμιση και την ανάκτηση των δεδομένων, καθώς και με την αντιμετώπιση της περίπτωσης απώλειας ή διαρροής δεδομένων.
Η λήψη των απαιτούμενων οργανωτικών και τεχνικών μέτρων για την ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία τους από τυχαία ή αθέμιτη καταστροφή, τυχαία απώλεια, αλλοίωση, απαγορευμένη διάδοση ή πρόσβαση, σύμφωνα με τους κανόνες του Πλαισίου Ασφαλείας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης Υπουργείου Οικονομικών.
Ο καθορισμός των αναγκαίων εσωτερικών διαδικασιών και των διαδικασιών της ειδικής πιστοποίησης εξουσιοδοτημένων προσώπων για την πρόσβαση με διαβάθμιση στα δεδομένα, σύμφωνα με τους κανόνες του Πλαισίου Ασφαλείας της ΓΓΠΣ προκειμένου να διασφαλίζεται η συνεργασία με τη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (Δ.Ο.Σ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.), την Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της ίδιας Γενικής Γραμματείας και τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης, για την άμεση αξιοποίηση των φορολογικών πληροφοριών, καθώς και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΠΣ για την ασφάλεια των δεδομένων, και, επίσης, με οποιαδήποτε άλλη αρχή ή υπηρεσία.
Η χορήγηση ειδικής πιστοποίησης των υπαλλήλων που έχουν πρόσβαση στα δεδομένα εντός των υπηρεσιών της φορολογικής διοίκησης και ο καθορισμός της έκτασης της δυνατότητας πρόσβασης από τα παραπάνω πρόσωπα.
Η αρχική και η περιοδική εκπαίδευση εξουσιοδοτημένων υπαλλήλων της Φορολογικής Διοίκησης σχετικά με την επεξεργασία, την ασφάλεια, την διασταύρωση και την αξιοποίηση των δεδομένων αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, καθώς και η παροχή επαρκούς και κατάλληλης εκπαίδευσής τους, σχετικά με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο σε θέματα ασφαλείας, τις υποχρεώσεις, που προκύπτουν από αυτό και τις κυρώσεις σε περιπτώσεις μη τήρησης ή πλημμελούς τήρησής του.
Ο καθορισμός των δεδομένων, καθώς και της ταυτότητας (ταυτοποίηση) των υποκειμένων των δεδομένων.
Η στατιστική παρακολούθηση, αυτόματα, αναλυτικά και συγκεντρωτικά, πρωτογενών στοιχείων, σχετικά με την ταυτοποίηση των δεδομένων και το στάδιο διασταύρωσης και αξιοποίησης αυτών, η δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη διασταύρωση και αξιοποίηση των δεδομένων, καθώς και η επικοινωνία με τις αλλοδαπές φορολογικές αρχές για τα παραπάνω θέματα.
Ο προσδιορισμός προβλημάτων που ανακύπτουν κατά τη συλλογή, αποστολή και λήψη των δεδομένων και η δημιουργία διαδικασιών ειδοποίησης, στο πλαίσιο διασταύρωσης και αξιοποίησης των στοιχείων, καθώς και η επικοινωνία με τις αλλοδαπές φορολογικές αρχές και τους ημεδαπούς φορείς για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Η επεξεργασία των δεδομένων που προέρχονται από αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών στον τομέα της άμεσης φορολογίας, στο πλαίσιο εφαρμογής:(αα) των διεθνών συμβάσεων αποφυγής της διπλής φορολογίας εισοδήματος και κεφαλαίου,(ββ) των διμερών ή πολυμερών διεθνών συμβάσεων μεταξύ διεθνών οργανισμών ή και άλλων χωρών για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών,(γγ) της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο καθορισμός των απαιτούμενων διαδικασιών ηλεκτρονικής διασταύρωσης των δεδομένων και αξιοποίησής τους για την έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης και ιδίως με τα άλλα Τμήματα της Διεύθυνσης, την Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης και τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, με σκοπό τη σύλληψη διαφυγούσας φορολογητέας ύλης.
Η διαχείριση της φορολογικής συμμόρφωσης στο πεδίο της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στην άμεση φορολογία, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως με την Διεύθυνση φορολογικής συμμόρφωσης και τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, καθώς και με την Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων για θέματα που αφορούν στην επικοινωνία με τις αλλοδαπές φορολογικές αρχές, ιδίως όταν πρέπει να εφαρμοστεί η ανταλλαγή των πληροφοριών, αυθόρμητα ή κατόπιν αίτησης.