Τις επιπτώσεις που θα είχαν ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα υπολογίζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι επενδυτικοί οίκοι, την ώρα που το πολιτικό θερμόμετρο βρίσκεται στα ύψη ενόψει προεδρικής εκλογής.

«Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι πρόωρες εκλογές θα εκτροχίαζαν τη σημερινή δημοσιονομική προσαρμογή και θα άφηναν τη χώρα σε μία κατάσταση μεγάλης αβεβαιότητας», αναφέρει σε ανάλυσή της η HSBC.

Όπως σημειώνει ο οίκος, η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας παραμένει εύθραυστη και υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι.

Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα πιστεύει ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση επισημαίνοντας: «Υπό τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών, η τρόικα θα δώσει μία λύση που θα επιτρέπει στον Αντώνη Σαμαρά να πανηγυρίσει μία εσωτερική λύση, ενώ την ίδια στιγμή, θα διατηρεί την ευρωπαϊκή εποπτεία επί της ελληνικής προσπάθειας προσαρμογής».

Από την πλευρά της η Nomura θεωρεί ότι η βασική αιτία για το πρόσφατο sell off στις ελληνικές αγορές είναι ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών.


Όπως σημειώνει ο οίκος, η Αθήνα έχει μπροστά της μια σειρά προκλήσεων:

α) Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας

β) Τη συμφωνία για το πλαίσιο εποπτείας/στήριξης για τη μετά το μνημόνιο περίοδο

γ) Το να επιτύχει το α και το β με τρόπο που να ανοίγει το δρόμο για την εκλογή Προέδρου και να αποτρέπει τις πρόωρες εκλογές.

Αναλύοντας την πιθανή εξέλιξη των ανησυχιών της αγοράς για τα ζητήματα πολιτικής και οικονομίας, σε ορίζοντα 12μήνου, η Morgan Stanley αναφέρει για την Ελλάδα ότι: «Η πολιτική κατάσταση παραμένει αρκετά εύθραυστη, και συνδέεται με την κατάσταση της οικονομίας, ιδιαίτερα την πολύ αδύναμη αγορά εργασίας. Δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί πως θα εξελιχθεί το θέμα αυτό, ενώ η πρόσφατη ψήφος εμπιστοσύνης που εξασφάλισε η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία».

Προσθέτει πως: «Η κατάσταση μπορεί να γίνει πιο αβέβαιη, ενώ υπάρχει κίνδυνος μια διαφορετική κυβέρνηση θα εφαρμόσει διαφορετικές πολιτικές από αυτές που έχουν δει μέχρι στιγμής οι συμμετέχοντες της αγοράς».

Σε ανάλογο κλίμα είναι και η Credit Suisse που βλέπει μήνες αβεβαιότητας για την Ελλάδα. Σε έκθεση της αναφέρει ότι: «Η Ελλάδα θα παραμείνει ευάλωτη έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το Μάρτιο του 2015. Η κατάσταση αυτή ενδέχεται να περιορίσει την ανάκαμψη και να περιπλέξει τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες».

Η Credit Suisse επισημαίνει πως «ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις δεν δείχνει να μπορεί να κυβερνήσει μόνος του. Ως εκ τούτου, το πρόβλημα έγκειται τόσο σε μια πιθανώς παρατεταμένη αβεβαιότητα στη σύσταση νέας κυβέρνησης αλλά και στη στάση της όποιας νέας κυβέρνησης (κάτι που θα εξαρτηθεί από τους κυβερνητικούς εταίρους).

Ένας συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ με τη Δημοκρατική Αριστερά και το Ποτάμι θα υποδήλωνε μια πιο παραδοσιακή κεντροαριστερή προσέγγιση σε σχέση με έναν συνασπισμό του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, για παράδειγμα, που έχουν πιο εθνικιστική προσέγγιση και αντιτίθενται έντονα σε Ε.Ε. και ΔΝΤ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά έξοδο από την ευρωζώνη. Είναι πιο πιθανό, εν κατακλείδι, μια νέα κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ να έλθει σε νέα συμφωνία με Ε.Ε. και ΔΝΤ -μετά από μια βέβαιη περίοδο μεταβλητότητας- σε σχέση με ένα πιο ριζοσπαστικό σενάριο, όπως την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».