Την εκτίμηση ότι για «την ανανέωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι καθοριστικής πλέον σημασίας η επιβεβαίωση ότι δεν θα διαταραχθεί σε μόνιμη βάση το μείγμα οικονομικής πολιτικής που οδηγεί σε πρωτογενή πλεονάσματα, ούτε θα εκτροχιασθεί το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, λόγω πολιτικών εξελίξεων» διατυπώνουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.
«Έτσι, μόνον, θα διασφαλισθεί η πορεία προς την συντεταγμένη ανάκαμψη των επενδύσεων και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Το 2015, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ προβλέπεται να προσεγγίσει το 3%. Πέραν από την ελαφρά ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1% περίπου καθώς η απασχόληση θα αυξάνεται και οι μισθοί θα σταθεροποιούνται, η άνοδος του ΑΕΠ προϋποθέτει κυρίως την αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας κατά 10% περίπου», αναφέρουν οι αναλυτές.
«Για την εδραίωση των θετικών τάσεων στις επενδύσεις, απαιτείται, βεβαίως, ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας. To 2007 (πριν από την κρίση), οι επενδύσεις ανέρχονταν σε 60 δισ. ευρώ περίπου, ήταν κατά το 50% περίπου σε κατοικίες, και καλύπτονταν κατά τα 2/3 από το εξωτερικό (κυρίως από δανεισμό). Σήμερα, οι επενδύσεις ανέρχονται σε 24 δισ. ευρώ περίπου ( ή 21 δισ., ευρώ μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του ΑΕΠ), είναι δηλαδή μειωμένες κατά 60%, μόνο το 20% περίπου είναι σε κατοικίες, και χρηματοδοτούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την εγχώρια αποταμίευση. Αυτό που είναι ανησυχητικό, όμως, είναι ότι σήμερα τα νοικοκυριά όχι μόνον δεν αποταμιεύουν συσσωρευμένες χρηματοδοτήσουν την κατανάλωσή τους (τα νοικοκυριά έχουν αρνητική αποταμίευση)», αναφέρουν οι αναλυτές.
«Αντίθετα, οι επιχειρήσεις, έχοντας προχωρήσει σε εξορθολογισμό της λειτουργίας τους στο δύσκολο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης, συσσωρεύουν αποθεματικά (δηλαδή αυξάνουν τις αποταμιεύσεις τους), χρηματοδοτώντας τις όποιες επενδύσεις πραγματοποιούν και, ταυτόχρονα, μειώνοντας τις αλλά χρησιμοποιούν και αποταμιεύσεις για να δανειακές τους υποχρεώσεις από τα υψηλά επίπεδα του παρελθόντος» προσθέτουν στην ανάλυση τους.