«Ύστερα από έναν μήνα αναταράξεων στα ελληνικά ομόλογα και στο Χρηματιστήριο, οι Έλληνες βουλευτές, με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αναμένεται να δώσουν μια μικρή ανάσα στους επενδυτές» αναφέρεται σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Μπλούμπεργκ».
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στον «κίνδυνο πολιτικής αστάθειας», επισημαίνοντας το γεγονός ότι «ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πέτυχε τον Απρίλιο την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει έναν σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2015, την ώρα που το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί γρηγορότερα από τα περισσότερα ανεπτυγμένα κράτη. Όλα αυτά θα μπορούσαν να εκτροχιασθούν, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις επόμενες εκλογές».
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «το ελληνικό Κοινοβούλιο, που αποτέλεσε το πεδίο υιοθέτησης των μέτρων λιτότητας, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, γίνεται πάλι το επίκεντρο μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του».
Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι «ο πρωθυπουργός προέβη σε αυτή την ενέργεια για να θέσει τέλος στις προκλήσεις της αντιπολίτευσης και για να ανανεώσει τη στήριξη για τη στάση του έναντι της εξωτερικής βοήθειας».
Σύμφωνα με τον Κώστα Παναγόπουλο, εκτελεστικό διευθυντή της Alco, όπως αναφέρεται στην ανταπόκριση από την Αθήνα, «η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να δείξει ότι υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα και για να αποτρέψει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών τους επόμενους μήνες», προσθέτοντας ότι «στόχος είναι να ηρεμήσουν οι αγορές, ακόμη και για κάποιο σύντομο διάστημα και να ενισχυθεί η στήριξη προς την κυβερνητική συμμαχία από τους βουλευτές της».
Ακολούθως, τονίζεται: «Μολονότι, ωστόσο, ο κ. Σαμαράς φαίνεται να διαθέτει την στήριξη των βουλευτών της κυβερνητικής συμμαχίας για την ψήφο εμπιστοσύνης, το έργο διαμόρφωσης μιας ενισχυμένης πλειοψηφίας 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Μάρτιο μοιάζει περισσότερο τρομακτικό».
Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Κατσίκας, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για την Κρίση, «το πρόσφατο “ξεπούλημα” ελληνικών ομολόγων και μετοχών οφείλεται κατά πολύ στις σημαντικές προκλήσεις του πολιτικού περιβάλλοντος». Πρόσθεσε ότι «η αυξανόμενη πιθανότητα διενέργειας πρόωρων εκλογών και η αυξανόμενη πιθανότητα αλλαγής της κυβέρνησης με την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και την υιοθέτηση ενός ριζικά διαφορετικού πολιτικού προγράμματος, θα έθετε σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει σημειωθεί έως τώρα».
Τέλος, επισημαίνεται ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υποσχέθηκε ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 11,4 δισ. ευρώ, περίπου δηλαδή το 6% του ελληνικού ΑΕΠ και την ακύρωση εκατοντάδων νόμων που φιλελευθεροποιούν την αγορά εργασίας, παραγωγής και υπηρεσιών της Ελλάδας. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι ο λογαριασμός των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ υψηλότερος και θα προκαλέσει αμέσως δημοσιονομική κρίση στην πλέον υπερχρεωμένη χώρα της Ευρώπης».