Σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για την πορεία ανάπτυξης των οικονομιών της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σερβίας προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την έκθεσή του για τις Προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας (World Economic Outlook). Αντίθετα, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του σλοβενικού και του ρουμανικού ΑΕΠ.
Για τη Βουλγαρία, προβλέπεται ανάπτυξη του ΑΕΠ 1,4% το 2014, έπειτα από την «αναιμική», όπως τη χαρακτηρίζει, ανάπτυξη 0,9% που καταγράφηκε το 2013. Ωστόσο, όπως μετέδωσε και η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας, η πρόβλεψη για ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι χαμηλότερη από εκείνη του περασμένου Απριλίου για ανάπτυξη 2,5% το τρέχον έτος. Το ΔΝΤ διατηρεί την πρόβλεψή του για αύξηση 3% του ΑΕΠ το 2019, ενώ για την ανεργία προβλέπει ότι το 2014 θα διαμορφωθεί σε 12,5% και το 2015 σε 11,9%.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η Ουκρανία και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας) φαίνονται ιδιαίτερα ευάλωτες απέναντι στο ενδεχόμενο παύσης τροφοδότησης με ρωσικό αέριο. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα έχουν, φέτος, μικρότερη ανάπτυξη, εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και τη Σερβία τον περασμένο Μάιο, ενώ τον επόμενο χρόνο, οι χώρες της περιοχής θα καταφέρουν να «αποκαταστήσουν» τους προηγούμενους ρυθμούς ανάπτυξης, εξέλιξη που θα οφείλεται στις προσπάθειες «ανάρρωσης» από τις πλημμύρες και τους μεγαλύτερους ρυθμούς απασχόλησης.
Για την Κροατία, το ΔΝΤ προβλέπει μείωση 0,8% του ΑΕΠ φέτος και ελαφρά αύξηση μικρότερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας (0,5%) το 2015. Επίσης, το ΔΝΤ προβλέπει ότι οι τιμές καταναλωτή θα σημειώσουν μείωση 0,3% φέτος και το 2015 ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,2%. Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 16,8% φέτος και στο 17,1% το 2015.
Για τη Σερβία, το ΔΝΤ τονίζει ότι θα υπάρξει μείωση 0,5% της οικονομικής δραστηριότητας φέτος και ανάπτυξη 1% το 2015.Η ανεργία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 21,6% το 2014 και στο 21,8% το 2015.
Για τη Ρουμανία, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη το 2014, από 2,2% (την περασμένη άνοιξη) σε 2,4%. Για το 2015, το ΔΝΤ διατηρεί την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 2,5%. Η Ρουμανία «διανύει» την τρίτη της ύφεση από το 2009, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, τονίζουν οικονομικοί αναλυτές.
Για τη Σλοβενία, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η οικονομία θα επεκταθεί κατά 1,4% φέτος και το 2015. Τον περασμένο Απρίλιο το ΔΝΤ προέβλεψε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% το 2014 και κατά 0,9% το 2015, όμως, ακόμα και αυτές οι προβλέψεις ήταν μια βελτιωτική «εξέλιξη» έναντι της πρόβλεψης του Ιανουαρίου για συρρίκνωση 1,1% φέτος. Η ανεργία αναμένεται να «συγκρατηθεί» στο 9,9%, πριν ‘πέσει’ στο 9,5% το 2015, σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΔΝΤ.
Η αναβάθμιση της πρόβλεψης του ΔΝΤ για την οικονομία της Σλοβενίας οφείλεται στη βελτίωση του εξωτερικού περιβάλλοντος, κυρίως στους εμπορικούς εταίρους της χώρας. Εξάλλου, αναμένεται η κυβέρνηση του Μίρο Τσέραρ να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα και, επίσης, να δώσει ώθηση στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης.