Στον καθοριστικό ρόλο των μεταρρυθμίσεων, που θα συντηρήσουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μακροπρόθεσμα, θα επιμείνει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στο υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα αναμένεται να απευθύνει συστάσεις για σύνεση στη δημοσιονομική ευελιξία που θα υπάρξει το 2022 καθώς και για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς ιδιώτες συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών συντάξεων και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν η ενεργοποίηση του πτωχευτικού νόμου από την 1η Ιουνίου και για τα φυσικά πρόσωπα και τη διατήρηση των ρυθμών μείωσης των «κόκκινων» δανείων.
Παράλληλα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που είναι βασικός ομιλητής στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών θα απονείμει εύσημα για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Το κεντρικό θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι το σχέδιο επαναφοράς της αγοράς στη κανονικότητα και το νέο μοντέλο ενισχύσεων για την επανεκκίνηση και το πέρασμα της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης που με βάση τις αναθεωρημένες προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας θα «τρέξει» φέτος με ρυθμό 3,6%
Όπως έχει δηλώσει ο Κλάους Ρέγκλινγκ η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση τις μεταρρυθμίσεις που κατέβασαν ταχύτητα λόγω της πανδημίας και να αξιοποιήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τους πόρους των 31 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης που θα κινητοποιήσουν επενδύσεις 50 δισ. ευρώ έως το 2026 συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενίσχυση του ΑΕΠ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι αναφορές του επικεφαλής του ESM για τα χρέη της πανδημίας, την δημοσιονομική πορεία της χώρας και την εξέλιξη του δημόσιου χρέους. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει για φέτος έλλειμμα 9,9% του ΑΕΠ και πρωτογενές 7,2% ενώ εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 204,8% του ΑΕΠ η στα 352,5 δις. ευρώ
Οι συστάσεις του κ. Ρέγκλινγκ θα αποτελέσουν προπομπό του κειμένου της 10ης μεταμνημονιακή έκθεσης που θα συζητηθεί στο Eurogroup της 17ης Ιουνίου και συνδέεται με το ξεκλείδωμα μίας ακόμη δόσης ύψους 644 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η έκθεση θα καταγράφει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και αναμένεται να εστιάζει στα ακόλουθα:
- Αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες με την εφαρμογή νέο σχέδιο που προβλέπει εκκαθάριση- εξπρές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους έτσι ώστε στο τέλος του έτους τα κρατικά φέσια να μην ξεπερνούν τα 350 εκ. ευρώ. Για την υλοποίηση της δέσμευσης ,το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους ΟΤΑ ,τα νοσοκομεία και άλλους φορείς της γενικής κυβέρνησης ώστε να επιταχύνουν τις διαδικασίες αποπληρωμής των χρεών προς τους ιδιώτες. Σύμφωνα με τους νέους στόχους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κατ΄ έτος δεν πρέπει να ξεπερνούν το 0,2% του ΑΕΠ ενώ θα υπάρχουν αυστηρές ρήτρες σε περίπτωση που το Δημόσιο δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευτεί για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών έκδοσης των συντάξεων και εκκαθάριση του κύριου όγκου των πάνω από 300.000 εκκρεμών συντάξεων έως το τέλος του 2021
- Πλήρη ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού με άρση της σοβαρής καθυστέρησης στο ζήτημα της σύστασης του φορέα που καλείται να αγοράζει από τους πλειστηριασμούς τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών και εν συνεχεία να τους τα επαναμισθώνει για μία 12ετία. Ο φορέας δεν θα είναι έτοιμος την 1η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε ισχύ ο πτωχευτικός για τα φυσικά πρόσωπα.
- Τήρηση των νέων λόγω της υγειονομικής κρίσης χρονοδιαγραμμάτων για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.