Στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 5,4 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2015 που θα κατατεθεί σήμερα στην Βουλή και το οποίο θα παρουσιάσει στις 10 το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η τρόικα δεν συναίνεσε, ούτε διαφώνησε με τις βασικές παραδοχές του προσχεδίου , καθώς ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θεωρούν πως το τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού του 2015 που θα κατατεθεί στα τέλη Νοεμβρίου στην Βουλή θα έχει διαφορές σε σχέση με το προσχέδιο.

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2015 προβλέπει τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, την μερική αποκατάσταση των αποδοχών των ένστολων, την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

Ακόμη, αναφέρεται στην επέκταση των δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ περιγράφει και την στρατηγική του ΟΔΔΗΧ για το δανειακό πρόγραμμα του 2015 και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα εκτιμά πως η ανάπτυξη το 2015 θα ανέλθει στο 2,9% του ΑΕΠ, από 0,6% εφέτος.

Πάντως, ο ονομαστικός στόχος για ΑΕΠ 188 δισ. ευρώ το 2015 , αναμένεται να αναθεωρηθεί μετά τις 10 Οκτωβρίου οπότε η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τους αναθεωρημένους εθνικούς λογαριασμούς με έτος βάσης το 2010.