Την αισιοδοξία ότι εάν η έκδοση του 7ετούς ομολόγου λήξης 2021 εξελιχθεί ομαλά η Ελλάδα θα κάνει ένα πρώτο και καθοριστικό βήμα για την απεμπλοκή της από την στενή επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκφράζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Τα εν λόγω στελέχη αναφέρουν πως η απόφαση για απεμπλοκή από τη στενή εποπτεία της τρόικας ουσιαστικά άρχισε να αποκρυσταλλώνεται ήδη από τον Μάιο όταν η Ελλάδα εξέδωσε το 5ετές ομόλογο και ενισχύθηκε τον Ιούλιο με την έκδοση του 3ετούς ομολόγου.
Κατά τα ίδια στελέχη η δήλωση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά ότι «η Ελλάδα κατά την άποψη μας και σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις και τα δικά μας στοιχεία, μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση» είναι μια επεξεργασμένη πρόταση την οποία αναμένεται να επιβεβαιώσει και η τρόικα.
Πάντως, κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η επιτυχής έκδοση του 7ετούς ομολόγου λήξης 2021 μέσω της οποίας η Ελλάδα θα δανεισθεί μέσα στο επόμενο διάστημα 3 δισ. ευρώ. Αυτό διότι με τα χρήματα αυτά το Δημόσιο θα έχει σχηματίσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιεί ως εφεδρεία στην περίπτωση που προκύπτουν χρηματοδοτικές ανάγκες. Αυτές οι χρηματοδοτικές ανάγκες αναμένεται να είναι πιο έντονες στο πρώτο τετράμηνο του 2015.
Τα ίδια στελέχη τονίζουν πως εάν η καμπύλη επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων αποκτήσει ρευστότητα σε όλες της διάρκειες από τους 3 μήνες έως τα 30 χρόνια εκτιμάται πως θα επέλθει μια σημαντική μείωση του κόστος δανεισμού του δημοσίου που θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα το επιτόκιο του 10ετους ομολόγου χαμηλότερα του 4,5%. Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται πως υπό προϋποθέσεις θα οδηγήσει και στην πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας.