«Δεν είναι ώρα για deals», υποστηρίζουν οι Έλληνες τραπεζίτες και προετοιμάζονται για το επόμενο καυτό οκτάμηνο που θα ακολουθήσει, ενώ υπάρχουν φόβοι ακόμη και για αρνητική πιστωτική επέκταση μέσα στο 2011 λόγω πτωτικής ζήτησης.
Το πόρισμα των συμβούλων της κυβέρνησης για το πώς θα χειριστεί το θέμα των κρατικών τραπεζών ενδεχομένως να ανακοινωθεί και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, πλην όμως κανείς δεν περιμένει «με κομμένη την ανάσα», καθώς η γενικότερη εντύπωση που επικρατεί είναι ότι δεν πρόκειται να δούμε deals μέσα στους επόμενους μήνες.
Έτσι, παρά τον μαραθώνιο των συζητήσεων που έγιναν, παρά τους τόνους μελάνι που χύθηκαν προκειμένου να γραφούν τα τόσα σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, το θέμα των τραπεζικών συγχωνεύσεων φαίνεται να μεταφέρεται για μία ακόμη φορά στο μέλλον…
Ενδεικτικό είναι το απόσπασμα από την πρόσφατη έκθεση της Credit Suisse έπειτα από συναντήσεις που είχαν τα στελέχη της με τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου: «Και οι τραπεζίτες και εμείς πιστεύουμε ότι είναι απίθανο να οδηγήσει το πόρισμα των συμβούλων σε κάποια σημαντική εξαγορά – συγχώνευση, καθώς οι μεγαλύτερες τράπεζες δεν ενδιαφέρονται για εξαγορές σ’ αυτό το χρονικό σημείο».
Θα μπορούσαμε όμως να δούμε στο προσεχές μέλλον κάποιο deal ελληνικής τράπεζας με μια ξένη; «Οι ξένοι δεν είναι σε θέση να ποσοτικοποιήσουν τον κίνδυνο σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας», αναφέρει η ίδια έκθεση και για τον λόγο αυτόν δεν δίνει πιθανότητες σε τέτοιου είδους deals.
Γενικότερα, οι ελληνικές τράπεζες αυτήν την περίοδο δίνουν έμφαση:
Πρώτον, στο πώς θα ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους. Έτσι, έχουμε τόσο τις αυξήσεις κεφαλαίου από την Πειραιώς, τη Marfin-Λαϊκή και τη Γενική (έπειτα από αυτές της Εθνικής, της Εμπορικής και της Κύπρου) όσο και τις πωλήσεις συμμετοχών σε θυγατρικές στην Τουρκία και στην Πολωνία από την Εθνική και τη Eurobank αντίστοιχα.
Δεύτερον, στο πώς θα διαχειριστούν τις δυσκολίες των πελατών τους να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Με βάση τις εκτιμήσεις, το τελευταίο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 1,2% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο, το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε ποσοστό 0,7% επιπλέον και το δεύτερο τρίμηνο του 2011 κατά 0,3% ακόμη. Αντίθετα, από το καλοκαίρι του 2011 η ελληνική οικονομία αναμένεται ότι θα αρχίσει να σταθεροποιείται. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι επόμενοι 7 – 10 μήνες αναμένονται «καυτοί» στο μέτωπο των επισφαλειών και θέματα όπως πιθανές εξαγορές, αναδιοργανώσεις εργασιών κ.λπ. μπορούν… κάλλιστα να περιμένουν.
Και τρίτον, στο πώς -σταδιακά, με ήπιο τρόπο και χωρίς μεγάλο θόρυβο- θα περικόψουν μερικές δαπάνες, μέσα από πιθανές συγχωνεύσεις καταστημάτων, απορροφήσεις κάποιων θυγατρικών κ.λπ.
– «Παγώνουν» οι εξελίξεις σε Βουλγαρία – Ρουμανία
Μεγάλες ειδήσεις δεν αναμένονται μέσα τουλάχιστον στο επόμενο εξάμηνο και από το μέτωπο των Βαλκανίων. Αν και τους τελευταίους μήνες ακούστηκαν πολλά περί πιθανών αναδιαρθρώσεων, ανταλλαγών, συμπράξεων κ.λπ., οι τρέχουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι -τουλάχιστον για το ορατό μέλλον- δεν πρόκειται να δούμε τίποτε παραπάνω πέρα από τα ήδη ανακοινωθέντα: την πώληση μειοψηφικού πακέτου στην τουρκική Finansbank από την Εθνική και πλειοψηφικού ποσοστού στην πολωνική Polbank από τη Eurobank.
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους τα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών δεν δείχνουν διατεθειμένα να εκποιήσουν τις θυγατρικές τους τράπεζες στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία.
Πρώτον, γιατί, λόγω της κρίσης που πλήττει και τις δύο αυτές οικονομίες, ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων είναι οριακός και άρα δεν τίθεται θέμα περαιτέρω χρηματοδότησης της ανάπτυξής τους στο κοντινό μέλλον από την Ελλάδα.
Δεύτερον, επειδή εξαιτίας της κρίσης το αντίτιμο που θα εισέπρατταν οι ελληνικές τράπεζες θα ήταν σχετικά περιορισμένο και δύσκολα θα μπορούσαν να πιάσουν ένα τίμημα ανώτερο από τη λογιστική τους αξία, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η Credit Suisse. Ακόμη όμως και αν οι μεγάλες τράπεζες ρευστοποιούσαν τις θέσεις τους και στις δύο συγκεκριμένες χώρες, αυτό που θα κατάφερναν θα ήταν να βελτιώσουν τους δείκτες τους Tier-1 από 110 μέχρι και 150 μονάδες βάσης, κάτι το οποίο ήδη επιτυγχάνεται με τις εκδόσεις (αυξήσεις κεφαλαίου, μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια) που είτε ολοκληρώθηκαν είτε δρομολογούνται.
Και τρίτον, γιατί οι προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών ομίλων βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο αποκαλούμενο «βαλκανικό story», καθώς η πιστωτική επέκταση βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. Μετά τη φτωχή επίδοση του 2009, φέτος αναμένεται επίδοση λίγο ανώτερη του 0%, ενώ για το 2011 δεν λείπουν εκείνοι οι οποίοι δεν αποκλείουν ένα νούμερο που θα ξεκινά από μείον!
Συγκεκριμένα, παράγοντες της τραπεζικής αγοράς αναφέρουν ότι ακόμη και αν οι τράπεζες ξεχειλίσουν από μετρητά, μια πιθανή αρνητική πιστωτική επέκταση δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, επειδή παρατηρείται σαφής μείωση στη ζήτηση…
«Το 2011 η ζήτηση για δάνεια θα είναι ακόμη χαμηλότερη κι από φέτος. Οι περισσότερες εταιρίες σταμάτησαν τις επενδύσεις τους και έτσι τα αιτήματα για νέο δανεισμό έχουν μειωθεί σημαντικά. Επίσης, μέσα από διάφορες ενέργειές τους, όπως αυξήσεις κεφαλαίου, περικοπές κόστους και αποθεμάτων κ.λπ., οι περισσότερο υγιείς όμιλοι σπεύδουν να αποπληρώσουν και τα παλιά τους δάνεια, προκειμένου να νιώθουν πιο ασφαλείς και να αποφύγουν τα αυξημένα πλέον επιτόκια», δήλωσε στο Euro2day.gr γνωστό τραπεζικό στέλεχος.
Κόπωση επίσης παρατηρείται και στα δάνεια των νοικοκυριών, όπου -ενόψει και των δυσμενών γενικότερων προοπτικών στην οικονομία- τα ανοίγματα στις πιστωτικές κάρτες μειώνονται, όπως επίσης περιορισμένα είναι και τα αιτήματα για αγορές αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και άλλων καταναλωτικών αγαθών, που πριν από την κρίση δημιουργούσαν «ουρές» στα τραπεζικά καταστήματα…
Πηγή: euro2day.gr