Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, εάν το ζητήσει η ίδια, υποστηρίζει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου στο Μιλάνο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, «η ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης της τρόικας, που θα ξεκινήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου και το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2015, θα αποτελέσουν τη βάση των συζητήσεων στο Εurogroup για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους».
Ακόμη, η DW επισημαίνει ότι «στις Βρυξέλλες προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να προβεί γρήγορα σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ώστε αυτές να ολοκληρωθούν εντός του Οκτωβρίου και να ξεκινήσουν οι διεξοδικές συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους».
Προσθέτει, δε, ότι έως τις 15 Οκτωβρίου η Ελλάδα και τα κράτη μέλη έχουν θεσμική υποχρέωση, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδια προϋπολογισμού του 2015.
Το ελληνικό σχέδιο, αναφέρει ο συντάκτης, έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, θα είναι βασική παράμετρος για τον υπολογισμό της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών και κυρίως του χρέους, αφού θα περιλαμβάνει τους στόχους για τα έσοδα και τις δαπάνες.
Παράλληλα με την εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους, σύμφωνα με την ανταπόκριση, το Εurogroup θα εξετάσει και το ενδεχόμενο νέας στήριξης της Ελλάδας μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος, εφόσον υποβληθεί ανάλογο αίτημα από την κυβέρνηση.
«Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε για νέο πρόγραμμα ή επέκταση του υφιστάμενου» ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος, ωστόσο, συνεχίζει η ανταπόκριση, εκτίμησε επικαλούμενος δημοσιεύματα στον Tύπο, ότι αυτό δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
«Στην περίπτωση που δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές για δανεισμό» είπε ο αξιωματούχος προσθέτοντας ότι «η συγκυρία είναι πολύ καλή λόγω της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων».
«Τη θετική συγκυρία θέλουν να εκμεταλλευτούν και άλλες πρώην μνημονιακές χώρες, όπως η Ιρλανδία, κυρίως, αλλά και η Πορτογαλία, οι οποίες επιθυμούν, μέσω της εξόδου στις κεφαλαιαγορές, να αποπληρώσουν πρόωρα τα υψηλότοκα δάνεια που έλαβαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης το 2010» σημειώνεται στο δημοσίευμα, το οποίο καταλήγει αναφέροντας ότι την Παρασκευή θα συζητηθεί η επικείμενη έναρξη της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ενώ θα γίνει και ενημέρωση των υπουργών για τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας.