Ένα νέο μέτρο για τη στήριξη της εστίασης ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μετά την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 16:00 υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή φορέων του κλάδου.

Όπως είπε ο υπουργός, μιλώντας στο Mega, αποφασίστηκε η κάλυψη κεφαλαίου για την αγορά υλικών που χρειάζεται ένα κατάστημα εστίασης για να επανεκκινήσει. Όπως ανέφερε σχεδιάζεται να δοθεί το 7% του αποδεδειγμένου τζίρου τους το 2019 ως κεφάλαιο κίνησης. Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021 θα πρέπει η εταιρεία που θα πάρει τα χρήματα να παρουσιάσει το σχετικό τιμολόγιο αγοράς υλικών για τη λειτουργία του καταστήματος.

Όπως τόνισε ο υπουργός, τα χρήματα αυτά δεν θα επιστραφούν, «χαρίζονται» όπως χαρακτηριστικά είπε, αν οι επιχειρηματίες παρουσιάσουν τα αντίστοιχα τιμολόγια αγορών μέχρι το τέλος του έτους.

Απέφυγε, ωστόσο, να δώσει ημερομηνία επανεκκίνησης της εστίασης, καθώς η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη ακόμα, συμπληρώνοντας ότι πριν από την εστίαση, υπάρχουν άλλοι κλάδοι που πρέπει να ανοίξουν. «Δεν είναι κάτι που θα γίνει τις επόμενες δύο εβδομάδες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «την ώρα που θα ανοίξουν, οι επιχειρήσεις θα βρουν λεφτά για να λειτουργήσουν».

Αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου είπε ότι «αυτή μας η απόφαση, εδράζεται στην εμπιστοσύνη που δείχνουμε ως κυβέρνηση στον κόσμο της αγοράς, του λιανικού εμπορίου αλλά και τους πελάτες, ότι θα τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας».

«Θέλω να παρακαλέσω λοιπόν τους πάντες, αυτή μας την εμπιστοσύνη να την αξιοποιήσουν και να την τιμήσουν. Διότι αν τα πράγματα εξελιχθούν στραβά, καταλαβαίνεται ότι θα πρέπει να ανατρέψουμε αυτή μας την απόφαση» συμπλήρωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Όσο για την επιστροφή στην κανονικότητα, είπε ότι «εχει δρόμο η επιστροφή στην κανονική ζωή».