Για ακόμη μία φορά ο Λουκάς Παπαδήμος παρεμβαίνει επισημαίνοντας ότι το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους, είτε για την Ελλάδα, είτε για οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης δε θα ήταν η ιδανική λύση.

Στη διάρκεια διάλεξης, ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι η αναδιάρθρωση χρέους δεν συνιστά επιθυμητή λύση, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για κάποια άλλη χώρα της ζώνης του ευρώ. «Η αναδιάρθρωση χρέους δεν είναι ούτε απαραίτητη, ούτε αναπόφευκτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε αρκετές φορές ότι εάν δεν επιτευχθεί ουσιαστική και μόνιμη δημοσιονομική εξυγίανση δεν θα επιτευχθεί χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν θα μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση.

Θα απαιτηθούν δύσκολες αποφάσεις και δυσκολότερες ενέργειες υλοποίησης, ανέφερε και τόνισε ότι είναι συμβολή όλων στην επίτευξη του στόχου παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις, θα έχει ουσιαστικό ρόλο προς την επίτευξη του στόχου. Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την Ευρώπη, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρα μας είπε ότι δεν είναι επιθυμητή ούτε αναγκαία λύση για την χώρα μας αλλά και την ευρωζώνη. Ο κ.Παπαδήμος επισήμανε ότι η κοινωνικά δίκαιη κατανομή του κόστους δημοσιονομικής προσαρμογής είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθούν κοινωνικές εντάσεις που θα δυσχεράνουν την υλοποίηση των στόχων που θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση.

Αναφερόμενος στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα ο Λουκάς Παπαδήμος υπογράμμισε ότι ορθώς επιδιώκουν και πετυχαίνουν την ενδυνάμωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, μέσω προγραμμάτων ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας, που οδηγεί σταδιακά και στο άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς.

Ωστόσο, τόνισε, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, εάν δεν επιτευχθεί δημοσιονομική εξυγίανση, εάν η ελληνική οικονομία δεν αποκτήσει ξανά την χαμένη της αξιοπιστία δεν θα γίνει εφικτή η ουσιαστική πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές άντλησης κεφαλαίων και κατ επέκταση δεν θα αποκτήσουν δυνατότητα διοχέτευσης σημαντικής ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) που θα κινητοποιήσει την ανάπτυξη.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι μόνο η πίστη τήρηση όσων προβλέπονται στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και η επιβολή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσουν σταδιακά την ελληνική οικονομία στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της και κατά συνέπεια η ελληνική οικονομία θα αποκτήσει ξανά τη δυνατότητα να προσφύγει από μόνην της στις διεθνείς αγορές για άντληση των κεφαλαίων που έχει ανάγκη.

Ο κ.Παπαδήμος χαρακτήρισε τους κινδύνους που βλέπουν οι διεθνείς αναλυτές για την οικονομία μας υπέρ εκτιμημένους, τόνισε όμως ότι ορισμένοι από αυτούς δεν μπορεί να απορριφθούν εκ των προτέρων και να αποκλεισθούν ως ενδεχόμενο.

Τον καθηγητή Λουκά Παπαδήμο προσφώνησε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλειος Ράπανος και ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής κ.Ιωάννης Μάνος. H ομιλία του Λουκά Παπαδήμου διοργανώθηκε από το Μέγαρο Μουσικής σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), στο πλαίσιο της πολύ-θεματικής σειράς εκδηλώσεων Megaron Plus, της οποίας Μέγας Χορηγός είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.