«Πράσινο φως» φέρεται να δίνει η τρόικα στο σχέδιο της κυβέρνησης για τις ρυθμίσεις των οφειλών των επιχειρήσεων, προς τράπεζες, Δημόσιο, προμηθευτές και εργαζόμενους, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους». Πηγές επισημαίνουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν στείλει τις πρώτες τους παρατηρήσεις επί του κειμένου των βασικών αρχών που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, τα σχόλια της τρόικας είναι προς τη θετική κατεύθυνση και σύντομα θα είναι σε θέση να ετοιμάσουν και το νομοσχέδιο. Πρόθεση της κυβέρνησης, εφόσον οι διαπραγματεύσεις κλείσουν θετικά στο Παρίσι, είναι να νομοθετήσει μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.
Το σχέδιο που εκπόνησε το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει τη δυνατότητα των επιχειρηματιών και των τραπεζών να συμφωνούν σε ένα σχέδιο εξυγίανσης των εταιρειών με δυσκολίες στην αποπληρωμή χρεών, περιορίζοντας τον ρόλο των δικαστηρίων. Βέβαια τον κύριο λόγο στο αν μια επιχείρηση είναι βιώσιμη καθώς και το ποια μέτρα θα πρέπει να πάρει για να τύχει των ευεργετικών διατάξεων του νόμου, θα τον έχουν οι τράπεζες.
Πιο συγκεκριμένα, για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών απαιτείται το σχέδιο εξυγίανσης να έχει εγκριθεί από το 60% των πιστωτών, όπου θα περιλαμβάνεται το 40% ενδεχόμενων εμπράγματων εξασφαλίσεων. Οι λύσεις θα δεσμεύουν όλους τους πιστωτές της εταιρείας, ακόμη κι αν δεν συμμετέχουν όλοι στο σχέδιο εξυγίανσης.
Οι τρόποι αναδιάρθρωσης οφειλών προς το Δημόσιο είναι:
- Διαγραφή των προσαυξήσεων και προστίμων για τις υπερήμερες οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2010-2013. Το ποσοστό διαγραφής θα είναι ίδιο για όλους τους πιστωτές.
- Πληρωμή των οφειλών προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που υπάρχουν μέχρι το τέλος του 2013 σε ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις. Το ανώτατο χρονικό διάστημα είναι τα 10 χρόνια.
- Εξόφληση των εργαζομένων εντός 12 μηνών.
Από τις ρυθμίσεις, όπως είναι ευνόητο, εξαιρούνται οι οφειλές από τη απόδοση ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών για αμοιβές που έχουν καταβληθεί.