Μαζικές αγωγές καταθέτουν από σήμερα μικρές επιχειρήσεις εναντίον των τραπεζών σε μια προσπάθεια να προλάβουν εκποιήσεις των υποστατικών τους σε περίπτωση ψήφισης από τη Βουλή του νόμου περί εκποιήσεων, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.
Ο Συνασπισμός Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτούμενων (ΣΥΜΕΑ) ανακοίνωσε ότι οι αγωγές αφορούν «παράνομες διαχρονικά επιπρόσθετες χρεώσεις» που, όπως υποστηρίζεται, επέβαλαν οι τράπεζες σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες που συνιστούν τοκογλυφία, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι χρεώσεις ξεπερνούσαν το 20%.
«Ζητούμε κατ` αρχήν να αφαιρεθούν οι υπερχρεώσεις έτσι ώστε να διαφανεί ποιο είναι το πραγματικό υπόλοιπο του κάθε λογαριασμού» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΑ Σταύρος Αλαμπρίτης. Ανέφερε, ότι με τον τρόπο αυτό θα μείνουν τα πραγματικά υπόλοιπα των δανείων, προκειμένου να τύχουν μιας σωστής αναδιάρθρωσης – αναχρηματοδότησης, «κάτι το οποίο θα βοηθήσει όχι μόνο τους δανειολήπτες αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες».
Ο κ. Αλαμπρίτης, δήλωσε ακόμη, πως με την κατάθεση αγωγής παρεμποδίζεται η δυνατότητα των τραπεζών να προχωρήσουν σε εκποίηση υποθηκευμένων περιουσιών για όσο διάστημα θα διαρκεί η νομική διαδικασία, ακόμη και αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.
Ο Συνασπισμός Μικρών Επιχειρήσεων κάλεσε όσους επιθυμούν να υποβάλουν αγωγή, να έλθουν σε επαφή με ομάδα δικηγόρων που έχουν συμβληθεί με το σύνδεσμο να αναλάβουν τις υποθέσεις με μικρό χρηματικό κόστος που δεν θα ξεπεράσει τα 300 ευρώ για ολόκληρη τη διαδικασία για κάθε υπόθεση.
Για συζήτηση του θέματος των εκποιήσεων πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικών διευθετήσεων που θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις πρέπει να εγκριθεί, αφού αποτελεί όρο για εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 436 εκατ. ευρώ αλλά θα πρέπει να περιέχει τέτοιους περιορισμούς και όρους ώστε να προστατεύεται η πρώτη κατοικία και τα υποστατικά μικρών επιχειρήσεων όσων έχουν βρεθεί σε αδυναμία να καταβάλλουν τις δόσεις τους.
Εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος δήλωσε ότι μια από τις επιλογές που συζητούνται είναι το κράτος, εφόσον θα έχει τα χρήματα, είτε να επιχορηγεί το επιτόκιο είτε να αγοράζει το ακίνητο, για το οποίο ο ιδιοκτήτης θα καταβάλλει ενοίκιο, μέχρι να είναι σε θέση να το ανακτήσει.