Εν μέσω πτωτικού κλίματος και στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω των γεωπολιτικών ανησυχιών, στον απόηχο των αντιποίνων που αποφάσισε ο πρόεδρος της Ρωσίας στις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση, αλλά και για το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης Ρωσίας- Ουκρανίας, ισχυρή πτώση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο της Αθήνας.
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, λόγω των ανησυχιών για την πιθανότητα οι ελληνικές τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια και ίσως νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, μετά τα stress tests της ΕΚΤ.
Επιδείνωση του κλίματος παρατηρήθηκε και στην αγορά ομολόγων, η οποία αποδίδεται, εκτός των άλλων και στο ότι οι ξένοι επενδυτές δεν αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει οριστικά η τρόικα από την Ελλάδα, καθώς ανησυχούν για εκτροχιασμό του ελληνικού προγράμματος, έχοντας ως παράδειγμα τις πρόσφατες εξελίξεις στην Πορτογαλία με την κατάρρευση της Banco Espirito Santo, η οποία συνέβη μόλις η χώρα βγήκε από το πρόγραμμα βοήθειας.
Η χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε πτωτικά για όγδοη συνεχή συνεδρίαση, υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα των 1.100 μονάδων.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.093,51 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 2,66%.
Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 19ης Μαΐου 2014 (1.066,54 μονάδες).
Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.073,98 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 4,40%.
Στη διάρκεια των οκτώ τελευταίων πτωτικών συνεδριάσεων, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει συνολικές απώλειες 9,97%.
Η πτώση των τιμών των μετοχών συνοδεύθηκε και από σημαντική αύξηση της αξίας των συναλλαγών η οποία ανήλθε στα 252,14 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,84%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,74%.
Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες της Ακίνητης Περιουσίας (+1,45%), της Τεχνολογίας (+1,20%), των Τροφίμων (+1,09%) και των Ταξιδιών (+0,32%).
Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τραπεζών (-5,71%), των Κατασκευών (-3,68%) και των Πρώτων Υλών (-2,90%).
Ανοδικά κινήθηκαν 37 μετοχές, 89 πτωτικά και 8 παρέμειναν σταθερές.