Οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις, που έχει ανακοινώσει η ρωσική πλευρά, ενδέχεται να επεκταθούν «σε ολόκληρη τη φυτική παραγωγή της Ευρώπης», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Prime, που ανήκει στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (Rosselhoznadzor) Σεργκέι Ντάνκβερτ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Prime ο κ. Ντάνκβερτ δήλωσε ότι «τώρα συγκεντρώνεται η αποδεικτική βάση για όλες τις περιπτώσεις φορτίων ευρωπαϊκής παραγωγής με ξένα σώματα, που υπόκεινται σε καραντίνα στη Ρωσία, ώστε να αποτιμηθούν οι υπάρχοντες για τη Ρωσία κίνδυνοι».
«Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις με τις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μεμονωμένων χωρών της ΕΕ», αναφέρει το πρακτορείο και συμπληρώνει: «Εάν ο όγκος των στοιχείων είναι εκτεταμένος και οι υπηρεσίες μας δεν λάβουν κατανοητές απαντήσεις από τους συναδέλφους της ΕΕ, τότε η εισαγωγή όλης της φυτικής παραγωγής από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να απαγορευθεί».
«Τα τελευταία περιστατικά εντοπισμού παρασίτων στη φυτική παραγωγή των χωρών της ΕΕ μπορεί να δηλώνουν ότι το ευρωπαϊκό σύστημα κατοχύρωσης της ασφάλειας σε θέματα καραντίνας δεν λειτουργεί», υπογράμμισε ο Σ. Ντάνκβερτ.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Prime «στην Υπηρεσία υπενθυμίζουν και τις αξιώσεις ως προς τα φρούτα από την Ελλάδα, των οποίων οι εισαγωγές εντός των ημερών ενδέχεται επίσης να περιοριστούν, καθώς και την απαγόρευση, που είχε νωρίτερα επιβληθεί στα φορτία πατάτας από την Ολλανδία».
Όπως επισημαίνει η Όλγκα Σαμοφάλοβα στην ηλεκτρονική εφημερίδα Vzglyad, που απηχεί απόψεις κοντά στο Κρεμλίνο, «τα παράσιτα στα ευρωπαϊκά λαχανικά και φρούτα είναι ένας εξωτερικός αντικειμενικός παράγοντας, αλλά η πιθανή γενική απαγόρευση στα φρούτα και λαχανικά από την ΕΕ μπορεί να θεωρηθεί ως αντίμετρο της Ρωσίας στα μη φιλικά μέτρα των Βρυξελλών κατά της Μόσχας. Εάν ΕΕ και ΗΠΑ επιτρέπουν στον εαυτό τους να χρησιμοποιούνται ανοιχτά οι κυρώσεις ως εργαλείο γεωπολιτικής, τότε η Ρωσία έχει δικαίωμα στα απαντητικά μέτρα».