«Τα κόκκινα δάνεια και η φοροδιαφυγή είναι δύο μεγάλα προβλήματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να θέλουμε να τις δώσουμε», δηλώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης, με αφορμή την αδυναμία ανταπόκρισης των δανειοληπτών αλλά και την έκταση του φαινομένου της εκμετάλλευσής τους από τα λεγόμενα «κοράκια», που αγοράζουν «κοψοχρονιάς» σπίτια και καταστήματα.
«Το ζήτημα των κόκκινων δανείων είναι μεγάλο, αλλά δεν είναι μόνο στον χώρο των ακινήτων, είναι παντού» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, προσθέτοντας: «Είναι στον Δημόσιο Τομέα, είναι και στο τραπεζικό σύστημα. Ακόμα και το ίδιο το κράτος, που υποτίθεται ότι προστατεύει τον πολίτη, στέλνει ραβασάκια κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας για οφειλές στην εφορία. Από την άλλη, οι τράπεζες, με τη διαδικασία της αναμονής προσδοκούν, με τη λήξη του χρόνου (τέλος 2014) της ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, να βγάλουν τα σπίτια του κόσμου στο σφυρί».
Επιπλέον -προσθέτει- οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έχουν μειωθεί και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κτηματαγορά θέλουν να αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές τα σπίτια των δανειοληπτών. Πιστεύουμε -δηλώνει ο κ. Λεχουρίτης- ότι η κυβέρνηση, με την τρόικα, πρέπει να ασκήσουν μια κοινωνική πολιτική σε μια οικονομική ύφεση που βιώνει η χώρα τα τελευταία έξι χρόνια και να δώσουν μια λύση στο πρόβλημα: να προσλάβουν περισσότερους ειρηνοδίκες, να γίνονται ταχύτερα τα δικαστήρια, να βγαίνουν οι αποφάσεις και ο κόσμος να σώζει τα σπίτια του.
Επιπροσθέτως, πρέπει να ενταχθούν στον Ν.3896 οι έμποροι και όσοι άλλοι έχουν αποκλειστεί από την ένταξή τους, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια. Πρέπει να δοθεί βιώσιμη λύση και από τις δύο πλευρές, διότι εκτιμώ ότι όλοι θέλουν να πληρώσουν, αλλά με βάση αυτά που έχουν και σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται για τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεών τους, υπογράμμισε.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την πιθανότητα μείωσης των απαιτήσεων των τραπεζών από τους δανειολήπτες, ο κ. Λεχουρίτης εκτιμά ότι είναι αδύνατον να συμβεί, «διότι κάποιοι εκ των φορολογουμένων θα κληθούν να καλύψουν τη διαφορά». Ωστόσο -συνεχίζει- μέσα από τη δικαστική οδό και οι τράπεζες μπορούν να ικανοποιηθούν και οι δανειολήπτες να προσδοκούν σε μελλοντική οικονομική ανάκαμψη για την αποπληρωμή των χρεών, όχι μόνο προς τις τράπεζες αλλά και προς το κράτος.
«Γιατί όπως προείπα» καταλήγει «και το κράτος στέλνει κατασχετήρια ακίνητης περιουσίας προκειμένου να αποκτήσει έσοδα. Έσοδα τα οποία μπορεί να αποκτήσει με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αντί αυτού, η φοροδιαφυγή συνεχίζει να υπάρχει και οι επιτήδειοι να κοροϊδεύουν τους ανίδεους. Αυτό πρέπει να πάρει ένα τέλος. Φοροδιαφυγή και κόκκινα δάνεια αποτελούν τα δύο μεγάλα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να θέλουμε να τις δώσουμε».