Ανοικτό παράθυρο για περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους στην Ελλάδα από τον επόμενο Σεπτέμβριο άφησε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Όταν ρωτήθηκε στις Βρυξέλλες για το κατά πόσο οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα μπορούν να προβούν σε μείωση του μη μισθολογικού κόστους, απάντησε πως μπορούν να το κάνουν εφόσον το επιθυμούν, μεταφέροντας το βάρος της φορολογίας από την εργασία σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες.
Η Ευρωζώνη από το Σεπτέμβριο θα αναλάβει πρόσθετες πρωτοβουλίες για μείωση του μη μισθολογικού κόστους σε μια προσπάθεια να τονώσει το διαθέσιμο εισόδημα και επακόλουθα την ανάπτυξη. Και η Ελλάδα δεν εξαιρείται από την πρωτοβουλία αυτή.
Σημειώνεται πως οι εργοδοτικές εισφορές στην Ελλάδα έχουν περικοπεί κατά 5%, με την πρώτη μείωση στην εργοδοτική επιβάρυνση να γίνεται το Δεκέμβριο του 2013 (1,1%) και τη δεύτερη τον Ιούλιο του 2014 (3,9%). Παρά τη μείωση αυτή ακόμη και σήμερα το μη μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα παραμένει πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.
Σήμερα στη χώρα μας οι βασικές εισφορές που επιβαρύνουν τους μισθούς διαμορφώνονται στο 39% του συνολικού μισθού, από το 44% στα τέλη Νοεμβρίου 2013. Πρέπει να σημειωθεί πως η μέση επιβάρυνση στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ από το μη μισθολογικό κόστος ανέρχεται στο 35,9% του συνολικού μισθού, δηλαδή στην Ελλάδα είναι κατά 3,1% υψηλότερο.
Αυτό δείχνει πως ένα σημαντικό μέρος του μισθού των Ελλήνων θα μπορούσε αντί να κατευθύνεται στις ασφαλιστικές εισφορές και στους φόρους να κατευθύνεται προς την κατανάλωση ή την αποταμίευση.