Η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στον κτηνοτροφικό τομέα, αλλά και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι έλληνες κτηνοτρόφοι, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Καρασμάνη και του αναπληρωτή υπουργού, Π. Κουκουλόπουλου με το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).
Στη συνάντηση, η αντιπροσωπεία του ΣΕΚ, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Παν. Πεβερέτο, πρότεινε στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ τη μεταφορά 250 εκατ. ευρώ στην κτηνοτροφία μέσω γενναίας στήριξης των βοσκοτόπων και αύξηση της ανά στρέμμα ενίσχυσης.
Σε ό,τι αφορά στις συνδεδεμένες ενισχύσεις στην κτηνοτροφία, θέση του ΣΕΚ είναι ότι η χώρα πρέπει να κάνει χρήση του μέτρου στο μέγιστο ποσοστό (8%), συμπεριλαμβανομένου του 2% για τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες. Ποσοστό 10% σημαίνει, όπως επισήμαναν, ότι ο προϋπολογισμός της συνδεδεμένης για τη χώρα μας θα ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
Από τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση ήταν και η φορολόγηση των αγροτών-κτηνοτρόφων, η οποία σύμφωνα με το ΣΕΚ θα πρέπει να τεθεί σε νέα βάση, ώστε να μπορεί να διατηρήσει βιώσιμη την εκμετάλλευση. Μεταξύ άλλων, προτείνει αφορολόγητο όριο αγροτών-κτηνοτρόφων τουλάχιστον έως 9.000 ευρώ, σε ό,τι αφορά τους αγρότες- κτηνοτρόφους που υποχρεούνται να τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων να λαμβάνονται υπόψη ποσά επιδοτήσεων άνω των 10.000 ευρώ, αλλά και επαναφορά του συντελεστή φορολόγησης στο 5% για τη ζωική παραγωγή.
Παράλληλα, αναφορικά με τα δάνεια του τομέα, ο ΣΕΚ ζήτησε άμεση ανάκληση όλων των εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο δανείων και των κόκκινων δανείων της πρώην ΑΤΕ που έχουν σταλεί και στέλνονται για είσπραξη στο δημόσιο ταμείο.
Ακολούθως, ρύθμιση των εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο δανείων και των κόκκινων δανείων της πρώην ΑΤΕ για 20 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο και τριετή περίοδο χάριτος, ενώ για τα υπόλοιπα δάνεια ζητά «κούρεμα» 50% του κεφαλαίου και διαγραφή του συνόλου των τόκων (υπερημερίας και συμβατικών), αποπληρωμή του υπολοίπου 50% σε τουλάχιστον 20 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο και τα τρία πρώτα χρόνια πληρωμή μόνο των τόκων.
Ακολουθεί συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτροφίας.
Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του ευρύ και οργανωμένου διαλόγου που έχει ξεκινήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις οργανώσεις και τους φορείς του αγροτικού κόσμου, ενόψει της διαμόρφωσης της τελικής εθνικής πρότασης για τη νέα ΚΑΠ, καθώς και της καταγραφής των ζητημάτων που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα.