Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο που προβλέπει μείωση των φόρων επί του εισοδήματος των μισθωτών και των κερδών των επιχειρήσεων από το 2015, αποφεύγοντας ταυτόχρονα και την αύξηση του ΦΠΑ, παρά τις πιέσεις που ασκούσε η Ευρωπαϊή Ένωση στη Μαδρίτη προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο φόρος εισοδήματος αναμένεται ότι θα μειωθεί κατά 12,5%, κατά μέσο όρο, από το 2015, δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου.
«Πρόκειται για μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση που προβλέπει τη γενική μείωση των φόρων για όλους: μισθωτούς, επιχειρήσεις και οικογένειες», πρόσθεσε. «Μια μεταρρύθμιση που επιδιώκει, μετά τις προσπάθειες που κατέβαλε η ισπανική κοινωνία για να αντιμετωπίσει την κρίση, όχι μόνο να την αποζημιώσει για τις θυσίες της αλλά επίσης να προωθήσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Προϋπολογισμούς Κριστόμπαλ Μοντόρο υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μην αυξήσει τον ΦΠΑ, εκτός από κάποιες πολύ περιορισμένες αλλαγές που αφορούν τα απορρυπαντικά, οι οποίες «συνδέονται με την εφαρμογή των ευρωπαϊκών αποφάσεων».
Στις 31 Μαΐου ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνησή του θα προχωρούσε σε μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 30% στο 25%. Ο ίδιος είχε αποκλείσει την πιθανότητα αύξησης του ΦΠΑ, παρά τις πιέσεις που ασκούσαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό η Ισπανία θα αντιστάθμιζε τις απώλειες εσόδων από τη μείωση των φόρων.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης «είναι πλήρως συμβατές με το πρόγραμμα περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Λουίς δε Γκίντος.
Από το 2012 η Ισπανία εφαρμόζει ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας καθώς η οικονομία της είχε δεχτεί διπλό πλήγμα: αφενός τη «φούσκα» των ακινήτων που έσκασε το 2008 και αφετέρου την παγκόσμις οικονομική κρίση. Το 2013 η χώρα βγήκε δειλά από τη δεύτερη ύφεση που αντιμετώπισε μέσα σε πέντε χρόνια, όμως το ποσοστό ανεργίας παραμένει ένα από τα υψηλότερα του ανεπτυγμένου κόσμου, στο 25,93%. Η Μαδρίτη εκτιμά ότι φέτος η ανάπτυξη θα φτάσει το 1,2%, το 2015 θα αγγίξει το 1,8% και το 2017 θα ανέβει στο 3%.