Στην επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας» θα προχωρήσει την Τρίτη η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Το νομοσχέδιο θεωρείται κρίσιμο καθώς με αυτό η Κυβέρνηση αναμορφώνει τους κανόνες δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας, εκσυγχρονίζει και εναρμονίζει το υφιστάμενο εθνικό δημοσιονομικό πλαίσιο με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές, εξοπλίζει την Ελληνική δημόσια διοίκηση με τα εργαλεία που θα ενισχύσουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, αναδεικνύει την έννοια της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Καθώς στόχος του νομοσχεδίου είναι να διασφαλισθεί η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας από μελλοντικές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές ανισορροπίες τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήδη αντιδρούν για τη δεσμευτικότητα των διατάξεων του νομοθετήματος.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η εκπλήρωση της υποχρέωσης της χώρας μας ως προς την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 85 του 2011 της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παράλληλη εξειδίκευση διατάξεων που προβλέπονται από Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς. Η Οδηγία 85 αποτελεί μέρος της δέσμης Κανονισμών και Οδηγιών που είναι γνωστή ως «Six-Pack».
Συγκεκριμένα, από το 2011, έχει θεσπιστεί μια δέσμη πέντε Κανονισμών και μιας Οδηγίας (Six-Pack) που ενισχύουν την προληπτική παρακολούθηση και την άμεση παρέμβαση για τη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη μείωση του δημοσίου χρέους, ενώ προβλέπουν και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των κρατών-μελών.
Συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις που εισάγονται για πρώτη φορά στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της Οδηγίας 85 και της εξειδίκευσης των Κανονισμών, αφορούν κυρίως :
-Στη θέσπιση, σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων (fiscal rules), για το δημοσιονομικό ισοζύγιο και το χρέος («κανόνας δημοσιονομικής θέσης», «κανόνας χρέους»).
-Στην παρακολούθηση, ανάλυση και επίβλεψη αυτών των κανόνων, από ανεξάρτητους φορείς.
-Στον ορισμό συγκεκριμένων ημερομηνιών για τα διάφορα στάδια, κατάρτισης του προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ούτως ώστε αυτές να είναι συμβατές με το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο».