Μόλις το 17% των αγοραπωλησιών κατοικιών που πραγματοποιήθηκαν το 2013 έγινε με τη συμμετοχή τραπεζικού δανεισμού, τη στιγμή μάλιστα που το μέσο ποσοστό χρηματοδότησης δεν ξεπέρασε το 35% επί της συνολικής αξίας του ακινήτου.
Τα παραπάνω στοιχεία, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», προκύπτουν από τη χθεσινή έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική και είναι αποκαλυπτικά για τον βαθμό αποχής των τραπεζών από την αγορά ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του 2009, το 82% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή τραπεζικού δανεισμού, ενώ το μέσο ποσοστό δανειοδότησης διαμορφωνόταν σε περίπου 70% της συνολικής αξίας του ακινήτου.
Την ίδια στιγμή, η μέση περίοδος αναμονής για την επίτευξη πώλησης κατοικιών υπερδιπλασιάστηκε κατά την εποχή της οικονομικής κρίσης, δεδομένου ότι σήμερα απαιτούνται σχεδόν 12 μήνες για την εξεύρεση αγοραστή, έναντι περίπου πέντε μηνών στις αρχές του 2009. Αντίστοιχα, η μέση έκπτωση επί της αρχικής τιμής αγγίζει σήμερα το 20,7%, έναντι μόλις 12,6% το 2009. Τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύπτουν την έλλειψη ζήτησης στην αγορά κατοικίας, καθώς η πτώση των τιμών δεν επαρκεί για να προσελκυστούν νέοι αγοραστές, τουλάχιστον για όσο διάστημα απουσιάζει η τραπεζική χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, από την αρχή της κρίσης έως και το πρώτο τρίμηνο του 2014, η συνολική πτώση των τιμών πανελλαδικά αγγίζει το 34,4%. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και διαμορφώνεται σε 37,6% για την Αθήνα και 37,8% για τη Θεσσαλονίκη, ενώ υψηλότερη του μέσου όρου είναι και η πτώση των τιμών στα μεγαλύτερης επιφάνειας ακίνητα που βρίσκονται στις ακριβότερες περιοχές της χώρας. Στον αντίποδα, μικρότερη είναι η μείωση στις άλλες μεγάλες πόλεις (-31,1%) και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπου δεν ξεπερνάει το 29,6%.
Πάντως, σύμφωνα με την ΤτΕ, οι πτωτικές τάσεις στις τιμές των κατοικιών είναι πιθανόν να συνεχιστούν και τα επόμενα τρίμηνα, αλλά με σχετικά πιο συγκρατημένο ρυθμό, καθώς ο ρυθμός της πτώσης δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.