«Η ιταλική προεδρία της ΕΕ θα εργαστεί υπέρ των μεσογειακών χωρών», δήλωσε ερωτηθείς σχετικά από το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός οικονομικών της Ιταλίας, ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν.
«Στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης είναι σαφές ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια. Σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία έγιναν σημαντικές προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεχισθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος των μεσογειακών χωρών», συμπλήρωσε ο Πάντοαν.
«Θεωρώ λανθασμένη την αντιπαράθεση υπέρ ή κατά της λιτότητας. Η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη θα σταθεροποιηθεί όταν αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, όταν δημιουργηθούν ευνοϊκές προϋποθέσεις. Δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη επιτυγχάνεται ανοίγοντας τρύπες, όπως έλεγε ο Κέινς», τόνισε ο υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Ρέντσι, [σ.σ. αναφερόμενος σε ένα απόφθεγμα του Βρετανού οικονομολόγου Τζον Μέιναρντ Κέινς (1883-1946): «για να σωθεί η οικονομία, το Κράτος πρέπει να προσλαμβάνει έναν εργάτη για να ανοίγει μια τρύπα και ένα άλλο εργάτη για να την κλείνει».
Αναφερόμενος στη χώρα του, ο Πάντοαν υπογράμμισε πως ερμηνεύει την χθεσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως «μια ενθάρρυνση για τη συνολική πορεία των μεταρρυθμίσεων» και πρόσθεσε πως στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι οι ιδιωτικοποιήσεις να αποφέρουν συνολικά ένα ποσό που να ανέρχεται φέτος και τα επόμενα χρόνια στο 0,8% του ΑΕΠ της χώρας.
«Η Ευρώπη έφτασε σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Πρέπει να διαλέξει αν θέλει να περιορισθεί σε ιδιαίτερα μια χαμηλή ανάπτυξη, με συνεχή άνοδο της ανεργίας, ή αν επιθυμεί να ακολουθήσει την οδό των μεταρρυθμίσεων», είπε ακόμη ο Ιταλός υπουργός.