Να απεγκλωβιστεί από τη συζήτηση περί επαπειλούμενης πολιτικής αστάθειας επιζητεί η κυβέρνηση, παρακολουθώντας διεθνώς να φουντώνει η συζήτηση για πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια δεν θέλησαν πάντως να σχολιάσουν τις δηλώσεις του κ. Θ. Πάγκαλου, ο οποίος μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» πρώτη φορά συμπεριέλαβε στα πιθανά σενάρια την αναδιάρθρωση του χρέους.
Όπως τονίζει το Βήμα, στο υπουργείο Οικονομικών και στον τραπεζικό κλάδο αισθάνονται τις κλιμακούμενες διεθνείς πιέσεις με αιχμή το ελληνικό χρέος και μπροστά στο πρόβλημα αυτό αναμένουν τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της προσεχούς Κυριακής, με την ελπίδα ότι αυτά θα συμβάλουν στον τερματισμό της πολιτικής αναταραχής. Υπό αυτήν την έννοια κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η ερχόμενη Κυριακή θα αποβεί καθοριστική για τα επόμενα βήματα εξόδου από την κρίση όπως: η προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών για τις διαρθρωτικές αλλαγές, η κατάρτιση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού και η ψήφισή του στη Βουλή, ο νέος κύκλος συζητήσεων με την τρόικα στα μέσα του μήνα, οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσε να αρχίσει το πρώτο εξάμηνο του έτους η συζήτηση για την παράταση της αποπληρωμής των δανείων.
Σε αντίθετη περίπτωση, κατά την οποία η χώρα εισέλθει σε εκλογικό κύκλο τις επόμενες εβδομάδες, στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι τίθεται εν αμφιβόλω το σύνολο της προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση.
Καθοριστικής σημασίας ημερομηνία για την κυβέρνηση μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι η 7η Δεκεμβρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η έλευση στην Αθήνα του επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν. Εφόσον τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών τερματίσουν την εκλογολογία, οι συζητήσεις του με την ελληνική κυβέρνηση θα διεξαχθούν βάσει των νέων δεδομένων καθώς ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού πρώτος έθεσε θέμα παράτασης της περιόδου αποπληρωμής των δανείων.
Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού για το μέλλον της πορείας εξόδου από την κρίση είναι η σύνοδος κορυφής του Δεκεμβρίου. Εκεί κρίνονται πολλά για την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής λειτουργίας της Ένωσης.
Εν τω μεταξύ, τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους δεν απέρριψε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Π. Μπεγλίτης. Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 αρνήθηκε να χαρακτηρίσει αν είναι σωστή ή λανθασμένη μια τέτοια συζήτηση και τόνισε σχετικά ότι «δεν είναι εύκολη η προσέγγιση μιας σύνθετης διαδικασίας. Πρέπει να κερδίσουμε ακόμη πολλές μάχες για να μπορέσουμε αξιόπιστα να δώσουμε τη μεγάλη διαπραγματευτική μάχη για την αναδιάρθρωση του χρέους». Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν πολλές μορφές αναδιάρθρωσης και ότι θα πρέπει να αναλυθεί ποια από αυτές θα συνέφερε την ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί και να συζητήσει με τους εταίρους.