Τα ζητήματα που άπτονται των φορολογικών και των δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών- μελών της ΕΕ αναμένεται να κυριαρχήσουν στη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας των «28» που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 6 τρέχοντος, στις Βρυξέλλες.
Η ελληνική Προεδρία ελπίζει ότι μία γενική προσέγγιση θα προκύψει μετά την ενημέρωση για την οδηγία για τις μητρικές και τις θυγατρικές εταιρίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του δελτίου πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Agence Europe, η βασική ιδέα είναι να αποσυρθούν τα νομοθετικά κενά που επιτρέπουν στις εταιρείες να αποφεύγουν τον στόχο της οδηγίας (αποφυγή της διπλής φορολογίας) και να μην πληρώνουν φόρους, μετά από διερεύνηση μεταξύ των κρατών μελών για το πιο συμφέρον φορολογικό καθεστώς.
Επίσης οι υπουργοί θα εγκρίνουν τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες που διαγνώστηκαν σε 14 κράτη- μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Ουγγαρία, Κάτω Χώρες, Σλοβενία, Φινλανδία, Σουηδία και Μ. Βρετανία).
Τέλος, οι υπουργοί της ΕΕ θα ενημερωθούν από τις 11 χώρες που υποστηρίζουν την εισαγωγή ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Κάτι που θα χρησιμεύσει για να καθησυχάσει τους φόβους που εξέφρασαν χώρες που δεν συμμετέχουν στην ενισχυμένη συνεργασία, που είναι ο μηχανισμός που χρησιμοποιείται για την εισαγωγή του νέου φόρου.